Napi ige és dicséret (2022. augusztus 23.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 9. részének 16. verse:

Mondának azért némelyek a farizeusok közül: Ez az ember nincsen Istentől, mert nem tartja meg a szombatot. Mások mondának: Mimódon tehet bűnös ember ilyen jeleket? És hasonlás lőn közöttük.

Máthé Róbert lelkipásztor (Patóháza) gondolatai:

A csodát könnyebb letagadni, mint hinni benne, még akkor is ha nyilvánvaló, letagadhatatlan. Különösen akkor, ha nem is akarunk hinni benne. Erre törekednek az igeszakaszban szereplő farizeusok is.

  1. Nem akarnak hinni a csodában, mert Jézus tette. Jézustól el akarják idegeníteni a népet. Azt akarják, hogy Jézust ne szeressék, ne tiszteljék, ne higgyenek benne. Ezért azt állítják, hogy a meggyógyított ember nem is volt vak, Jézus nem is tett csodát. Nem ismerik el Jézus sikerét, tehetségét, nemes tettét. Milyen sokszor vagyunk mi is ilyen farizeusok, amikor valaki, akit nem szívlelünk, sikeres, tehetséges, nemes tetteket visz véghez, és mi letagadjuk ezeket. Nem igaz, hogy az ellenfelem is lehet jó, Istennek tetsző, mert nem esik jól ezt kimondani, még ha így is van.
  2. Olykor azonban hiába próbáljuk letagadni a valóságot, úgyis bebizonyosodik, nem lehet véka alá rejteni. A farizeusok is szembe kell nézzenek a ténnyel; márpedig a meggyógyult ember kétségkívül vak volt. Ha már nem lehet tagadni, lehet kötözködni. Milyen dolog, hogy pont szombaton mer Jézus gyógyítani. Nem ez az első eset, hogy a szombatnapi gyógyítás miatt vádolják Jézust. Ahelyett, hogy együtt örvendeznének a meggyógyult ember egészségének, látásának, ők inkább azt kifogásolják, hogyJézus szombaton tett csodát. Van az úgy, hogy együtt kellene örvendeznünk Jézus csodáinak, de könnyebb a széthúzás és a kötekedés. Tanulj meg a csodákért hálát adni, a jó dolgokért, sikerekért, gyógyulásért együtt örvendezni, még ha ellenfeleden keresztül is rendeli azokat Isten, de vigyázz, hogy magát Jézust soha ne tekintsd ellenfelednek!

312. dicséret: Várj ember szíve készen…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?