Napi ige és dicséret (2022. július 6.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Pál apostolnak a korinthusbeliekhez írt 1. levele 10. részének 31. verse:

Azért akár esztek, akár isztok, akármit cselekesztek, mindent az Isten dicsőségére míveljetek.

Oswald Chambers gondolatai:

A testté-létel nagy csodája egy kisgyermekben megy végbe, a megdicsőülés nagy csodája újra letűnik a démonoktól megszállt völgyben, a feltámadás csodája pedig egy tengerparti reggelibe alázkodik bele. Ezek nem ellentétek, hanem Isten nagy kijelentése.

Hajlamosak vagyunk arra, hogy keresztyén tapasztalatunkban valami csodálatosat várjunk; hősies érzéseink még nem jelentik azt, hogy hősök is vagyunk. Diadalmasan átmenni egy válságon egészen más, mint minden nap Istent dicsőítve élni, amikor annak nincs tanúja, nincs rivaldafény, amikor senki a legcsekélyebb figyelemre sem méltat. Ha tán nem kívánjuk is a középkori szentek dicsőségét, mégis legalább annyit megkívánnánk, hogy az emberek megjegyezzék rólunk: “Milyen csodálatosan imádkozik ez az ember!” “Milyen kegyes, áhítatos asszony!” Amikor igazán odaszántad magad Jézus Krisztusnak, elérted azt a fenséges magaslatot, ahol már soha senki nem gondol arra, hogy észrevegyen téged, hanem csak azt az egyet veszik figyelembe, hogy Isten hatalma mindig újra kiárad rajtad át.

“Csodálatos elhívást kaptam Istentől!” A mindenható Istennek kell testet öltenie bennünk ahhoz, hogy a legkisebb kötelességünket Isten dicsőségére végezhessük el. Isten bennünk munkálkodó Lelke az, aki emberi módon olyan tökéletesen a magáévá tesz minket, hogy fel sem tűnik. A szent életének próbája nem a siker, hanem a hűség a való élettel szemben. Keresztyén munkánk céljaként a sikert akarjuk látni; pedig a cél az, hogy Istent dicsőítsük életünkkel, Istenben Krisztussal elrejtve éljünk emberi állapotunkban. A mi emberi kapcsolataink talaján nyilvánul meg Isten tökéletes élete.

274. dicséret: Ki Istenének átad mindent…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?