Napi ige és dicséret (2022. október 13.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 1. részének 29. verse:

Másnap látá János Jézust ő hozzá menni, és monda: Ímé az Istennek ama báránya, a ki elveszi a világ bűneit!

Kovács Mátyás Péter lelkipásztor (Sándorhomok) gondolatai:

Keresztelő Jánosnak a szolgálata elég nagy mozgolódást támasztott Izraelben. Ez indította a zsidókat arra, hogy ellenőríztessék Keresztelő János tevékenységét, valamint, hogy megtudják ki is ő valójában. Nem zárkózott el a kérdések elől, hanem válaszolt rájuk. Ismerve az adott helyzetet, két üzenetet helyezzünk a szívünkre a mai napon.

Az egyiket egy kérdés formájában tudnám megfogalmazni: “Kicsoda vagy te?” Nyilván, a küldöttek Keresztelő Jánossal kapcsolatban arra voltak kíváncsiak, hogy ő-e a Krisztus, vagy ha nem, akkor próféta-e? A válasz: nem vagyok se Krisztus, se próféta, hanem kiáltó szó a pusztában. De ki is vagy te? Te, aki most olvasod a mai Igét? Milyen lelkület lakozik benned? Milyen helyet töltesz be a családodban, a gyülekezetben? Abban te vagy a lelki életnek a gazdagítója, vagy hátráltatója vagy? Mered-e szólni alkalmas és alkalmatlan időben, nagyon erőteljesen az Istennek Igéjét, vagy inkább visszahúzódsz, és nem vállalod a nézeteltéréseket? Ki vagyok én? – ilyen értelemben.

A másik dolog, amire ki szeretnék térni az az, hogy ez a részlet ékes bizonysága annak, hogy az üdvtörténet korszakai összetartoznak, és szereplőinek küldetése elválaszthatatlanul egymás munkájához kapcsolódik. Minden részlet előkészíti a következőt. Keresztelő János hűséges bizonyságtétele nyomám, az ő tanítványi köréből kerültek ki Jézus első tanítványai. Jézus vállalja és elhívja azokat, akik a Keresztelő köréből indultak el utána. Nekünk is ilyen küldetésünk van. Nem szabad azt hinnünk, hogy a mi munkánk, a mi nevelésünk, a mi imádságunk az feledésbe merül, vagy hasztalan. Összekapcsolódnak ezek, és saját gyermekeink számára válnak fontossá. És ha ezt a hit erejével tesszük, ha a cselekedeteinket a szeretet övezi át, akkor Krisztus őket is elfogadja és magához hívja, hogy életük legyen általa.

Ezért kell nekünk Krisztusra irányítani minden ember figyelmét, hogy tudja az emberiség, ki az, aki elveszi a világ bűnét.

450. dicséret: Drága dolog az Úr Istent dícsérni…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?