Napi ige és dicséret (2022. október 24.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 5. részének 30. verse:

És ha a te jobb kezed bűnre visz téged, vágd le azt és vesd el magadtól; mert jobb néked, hogy egy vesszen el a te tagjaid közül, semhogy egész tested a gyehennára vettessék.

Oswald Chambers gondolatai:

Jézus nem azt mondta, hogy mindenkinek le kell vágnia jobb kezét, hanem – “ha a te jobb kezed bűnre visz téged” mialatt velem jársz, akkor vágd le. Sok olyan dolog van, ami törvény szerint megengedett, de ha Istenre akarod összpontosítani életedet, akkor nem teheted azokat többé. Jobb kezed egyik legértékesebb kincsed, de – mondja Jézus, – ha akadályoz az Ő akarata teljesítésében, akkor vágd le. Ez a legszigorúbb szabálya az önfegyelmezésnek, amit ember valaha hallott. Amikor Isten az újjászületés által átformált valakit, a kezdődő új életre jellemző a csonkaság. Száz meg egy olyan dolog van, amiket nem mersz megtenni; olyan dolgok ezek, amelyek a te szemedben és a téged ismer ő világ szemében úgy hozzád tartoznak, akár a jobb kezed és szemed, és aki nem szellemi gondolkodású, ezt mondja: “Ugyan mi van abban? Milyen lehetetlen vagy!” Nem volt még olyan szent, aki ne csonkán kezdte volna az új életét. De jobb belépni az életbe csonkán és Isten szemében mégis kedvesen, mint az emberek szemében kedvesnek lenni és bénának Isten előtt. Jézus Krisztus eleinte sok olyanban akadályoz meg Szelleme által, amit mindenkinek szabad, csak neked nem. Meglásd, nehogy saját megfegyelmezett életedet mások bírálgatására használd.

Csonka élettel kezdünk, de a 48. versben Jézus már a tökéletesen kibontakozott élet képét mutatja meg: “Legyetek azért ti is tökéletesek, miként a ti mennyei Atyátok tökéletes.”

265. dicséret: Hagyjad az Úr Istenre…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?