Napi ige és dicséret (2022. október 28.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Lukács evangéliuma 11. részének 9-10. versei:

9, Én is mondom néktek: Kérjetek és megadatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.
10, Mert a ki kér, mind kap; és a ki keres, talál; és a zörgetőnek megnyittatik.

Oswald Chambers gondolatai:

“Kéritek, de nem kapjátok, mert nem jól kéritek” (Jakab 4,3). Ha az élet dolgait kéred Isten dolgai helyett, akkor rosszul kérsz, azaz önmagad kívánsz érvényesülni. Minél inkább kívánod érvényesíteni önmagadat, annál kevésbé keresed Istent. “Keressetek és találtok.” Láss neki a munkának, csak ez az egy érdekeljen. Kerested-e már Istent valaha egész szívedből, vagy csak elernyedten kiáltottál fel hozzá egy lelki idegfájdalom állapotában? Keress, szedd össze magad és találsz.

“Ó, mindnyájan, akik szomjúhoztok, jertek e vizekre” (Ézsaiás 55.1). Szomjazol-e vagy közönyös vagy? Vallásos megtapasztalásod úgy kielégít, hogy semmi többet nem kívánsz Istentől? A tapasztalat csak a kapubejárat, de nem ez a cél. Vigyázz, nehogy tapasztalatra építsd hited, mert különben azonnal kiérződik belőle a bírálat érces hangja. Nem tudod másnak továbbadni, amire te találtál rá, de vágyat támaszthatsz a szívében az után, ami a tiéd.

“Zörgessetek és megnyittatik néktek.” “Közeledjetek az Istenhez!” Zörgess! Az ajtó be van zárva és fájdalmas szívdobogással zörgetsz.“Tisztítsátok meg kezeteket”, zörgess kicsit hangosabban, és rájössz, hogy piszkos vagy. “Tisztítsátok meg szíveteket.” Milyen személyesen hangzik ez, – most már kétségbeejtően komoly a dolog, most kész vagy mindenre. “Gyötrődj és kínlódj!” (Mikeás 4,10). Gyötrődtél-e már valaha Isten színe előtt belső életed állapota miatt? Most már nyoma sincs benned az önsajnálkozásnak, de összetört szívvel, leverten és rémülten fedezed fel, miféle ember vagy úgy, ahogy vagy. – “Alázzátok meg magatokat”. Isten ajtaján zörgetni megalázó foglalkozás, a megfeszített latorral egy sorban kell zörgetned, de “a zörgetőnek megnyittatik.”

274. dicséret: Ki Istenének átad mindent…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?