Napi ige és dicséret (2022. szeptember 6.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 13. részének 20-21. versei:

20, Bizony, bizony mondom néktek: A ki befogadja, ha valakit elküdök, engem fogad be; a ki pedig engem befogad, azt fogadja be, a ki engem küldött.
21, Mikor ezeket mondja vala Jézus, igen nyugtalankodék lelkében, s bizonyságot tőn, és monda: Bizony, bizony mondom néktek, hogy egy ti közületek elárul engem.

Máthé Róbert lelkipásztor (Patóháza) gondolatai:

  1. Az Ige arról ír, hogy Jézus nyugtalankodott lelkében. Az eredeti szöveg szerint gondterhelt volt. Első hallásra talán furcsának tűnik ez a leírás, hiszen Jézust minden élethelyzetben erősnek, rendíthetetlennek képzeljük el, aki soha semmi miatt nem aggódhat, Az evangéliumok pedig nagyon világos képet festenek Jézus emberi oldaláról is. Olvasunk arról, hogy Jézus megéhezett, hogy szomjas volt, hogy meggyászolta Keresztelő Jánost, hogy haragra gerjedt, és mindezen emberi érzések mellett most arról olvasunk, hogy nyugtalan, gondterhelt volt. Mert Jézus olyan közbenjárónk, aki nemcsak valóságos Isten, hanem valóságos ember is. Mindenben hasonlatos hozzánk, kivéve a bűnt.
  2. Jézus tökéletesen ismeri és átéli minden emberi érzésedet, tudja milyen, amikor testi szükségletek gyötörnek, tudja mit érzel, amikor valakinek az elvesztése fáj és azt is tudja, hogy milyen aggódni, gondterheltnek lenni. Szoktál gondterhelt lenni? Ki ne szokott volna. Imádságban bátran fordulhatsz Jézushoz. Ő nem olyan Isten, akinek fogalma sincs arról, hogy milyen embernek lenni.  Tökéletesen ismeri és átéli az emberi életet, gondokat, bajokat, csalódásokat; a tiédet is.
  3. Jézust nem az bántja igazán, hogy valaki elárulja Őt, hanem, hogy “egy ti közületek”. Érezted már, hogy egy azok közül, akiket szeretsz, akikben megbízol, akik a tieid, családtagok, rokonok, közeli barátok elárulnak, hátba támadnak? Jézus is ezt érezte, ezért volt nyugtalan, gondterhelt. Fontos viszont, hogy ne csak Júdás bűnét lássuk, hanem megtanuljunk Pállal együtt megvallani: a bűnösök között első vagyok én (1Tim.1.15).

357. dicséret: Jézus, én bizodalmam…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?