Napi ige és dicséret (2023. augusztus 1.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai ószövetségi igénk: Mózes negyedik könyve 22. részének 27-28. versei:

27, Amikor meglátta a szamár az Úr angyalát, lefeküdt Bálám alatt. Ekkor haragra gerjedt Bálám, és ütni kezdte botjával a szamarat.
28, De az Úr beszédre nyitotta a szamár száját, és az így szólt Bálámhoz: Mit vétettem ellened, hogy már harmadszor versz meg engem?

Richard Wurmbrand lelkipásztor gondolatai: 

Hidd el azt, amit a Biblia mond! Igaz, kijelentései között van néhány, amelyet nehéz elfogadni ezzel a gondolkodással, de nincs más választás. Ha elfogadjuk azt a felfogást, hogy némely részt kihagyhatunk a Bibliából, a képtelenséget fogadjuk el. Némelyek gúnyolódnak a Biblia azon kijelentésén, hogy a szamár megszólalt. A Biblia nem ezt mondja. Hanem azt, “De az Úr beszédre nyitotta a szamár száját“. Ha Isten mindenható, akkor Neki nem lehetetlen az, hogy a szamár beszéljen.

Mondj le egy pillanatra a hitről. Mi marad? – A hitetlenség, amely azt mondja, hogy az ember a majomtól származik. Ez azt jelenti, hogy egy… egy állat, mint a majom, valamely felsőbbrendű lény segítsége nélkül beszélni kezdett. Egy gyermek sem tanul meg beszélni, ha nem tanítják meg erre a felnőttek. Hogyan tehette meg a majom azt, amit egy gyermek sem tud megtenni?

Vagy azt kell elfogadni, hogy egy állat segítség nélkül elkezdett beszélni, ahogy a darvinizmus tanítja, vagy azt, hogy egy mindenható, bölcs Isten megnyitotta az állat száját. Világos, hogy az emberi gondolkodásnak könnyebb a második lehetőséget elfogadni.

Gondolj a szamár által mondott szavakra is. “Mit vétettem ellened, hogy már harmadszor versz meg engem?” Egy napon mindazok, akiket megbántottunk, felteszik majd ezt a kérdést. Mit fogunk felelni nekik? – Még ha hibásak voltak is azok, akiket megbántottunk, vajon szükség volt-e arra, hogy háromszor tegyük ezt, ahogyan Bálám a hamis próféta tette? Kevesebbszer nem is lett volna elég? Ne hallgasd meg azokat, akik minden áron hibákat keresnek a Bibliában, inkább szívleld meg jól a szavait.

235. dicséret: Hallgass meg minket, nagy Úr Isten…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu