Napi ige és dicséret (2023. július 22.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai ószövetségi igénk: Habakuk próféta könyve 2. részének 20. verse:

Az Úr azonban ott van szent templomában: csendesedjék el előtte az egész föld!

Richard Wurmbrand lelkipásztor gondolatai: 

2.000 évvel ezelőtt, Phocion, az athéni politikus bent ült egy fodrászműhelyben és unottan hallgatta, amint a borbély a politikai helyzetről fecsegett. Végülis így fordult a fodrász a politikushoz: 

– Hogyan igazítsam  meg a szakállát?

– Csendben. – válaszolta Phocion.

Ezt az egyszerű választ sokat idézik a világirodalomban is.

A csend elleni összeesküvés áldozatai vagyunk, pedig csend nélkül lehetetlen lelki életet élni. Naponta zaklatnak a gépek, vonatok, repülő, rádió, televízió, porszívó, mosógép, szellőztetők zajai, hogy ne is beszéljünk a gyerekek zsivajáról és a felnőttek fecsegéséről.

Ismertem keresztyéneket, akik magánzárkában töltöttek el éveket a tökéletes csendben. És amikor ismét emberi beszédet hallhattak, azon csodálkoztak; hogyan lehet ennyit összefecsegni?

Ha Istennel akarsz kapcsolatba kerülni, teremts egy kevés csendet magad körül. Minden kaput zárj be, amelyen zaj szűrődhetne be az életedbe. Menj be belső szobádba, vagy tanítsd meg a közeledben élőket arra, hogy a nap bizonyos szakában csendben kell lenniük.

De a hallgatás nem tökéletesen csendes. Egy szenvedő ember jajai, a fájdalom könnyei, az őszinte , komoly beszélgetések, a prédikációk sokasága és a tudományos igazság mélyen belevésődtek a környező csendbe. De mindenek felett meg fogod hallani Isten hangját. Igazi kinyilatkoztatásban lesz részed, – ha hallgatsz, Jézushoz hasonlóan, Aki éjszakákat töltött a hegyen, imádkozva.

462. dicséret: Csak vezess Uram végig…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu