Napi ige és dicséret (2023. július 5.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Napi ige és dicséret (2023. július 4.)

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Lukács evangéliuma 12. részének 15-20. versei:

15, Monda azért nékik: Meglássátok, hogy eltávoztassátok a telhetetlenséget; mert nem a vagyonnal való bővölködésben van az embernek az ő élete.
16, És monda nékik egy példázatot, szólván: Egy gazdag embernek bőségesen termett a földje.
17, Azért magában okoskodék, mondván: Mit cselekedjem? mert nincs hová takarnom az én termésemet.
18, És monda: Ezt cselekszem: Az én csűreimet lerontom, és nagyobbakat építek; és azokba takarom minden gabonámat és az én javaimat.
19, És ezt mondom az én lelkemnek: Én lelkem:, sok javaid vannak sok esztendőre eltéve; tedd magadat kényelembe, egyél, igyál, gyönyörködjél!
20, Monda pedig néki az Isten: Bolond, ez éjjel elkérik a te lelkedet te tőled; a miket pedig készítettél, kiéi lesznek?

Tegez Lajos lelkipásztor gondolatai: 

Vajon milyen korú lehetett ez a gazdag? Fiatal, aki tele volt tervekkel, aki élvezni akarta az élet és a jólét adta lehetőségeket? Vagy középkorú, aki a  bekövetkezhető szűk esztendőkre is gondolt, és ezért akarta a többletet tartalékolni? Netán öreg, akit meglepetésként ért a váratlanul bő termés és hirtelen nem tudta, mit kezdjen vele? Nem kellene inkább bölcsnek előrelátónak gondolnunk, akitől tanulni lehetne? Még akár üzleti ügyességet is, mert a tartalékolt gabonával arra spekulált, hogy egy szűk esztendőben felszökik az ára és ő akkor fog igazán jól járni. Isten – Jézus példázatában – bolondnak mondja ezt a gazdagot. Mégpedig egy bizonyos szempontból, amire nem gondolt a gazdag, és nem gondolunk mi sem. Mindenkit utolérhet váratlanul a halál. Váratlanul és felkészületlenül. Sétálhat valaki az utcán, és valami hiba folytán fölszalad a járdára egy autó és elüti, ott éri a halál a kocsi kerekei alatt. Ráomolhat valami egy ház oromzatáról is. Egy eszement őrült lövöldözni kezd és a vaktában kilőtt golyó éppen őt találja. Érheti otthonában gázrobbanás, és az ő élete is véget ér. Elkaphatja egy téli influenza, veszélyessé váló szövődménnyel. Tudomásul kell vennem: a halál mindig váratlanul érkezik. Csak készületlenül ne érjen, mert az végzetes lehet. Ezért mondott Jézus annak idején annyi figyelmeztető példát és példázatot, hogy követői mindig készen legyenek.

226. dicséret: Krisztusom, kívüled nincs kihez járulnom…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu