Napi ige és dicséret (2023. június 8.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 21. részének 19. verse:

Ezt pedig azért mondá, hogy jelentse, milyen halállal dicsőíti majd meg az Istent. És ezt mondván, szóla néki: Kövess engem!

Somfalvi Edit lelkipásztor (Túrterebes) gondolatai: 

A nagy halászat utáni nagy ebéd után Péternek valószínűleg sok mindenhez lett volna kedve, de Jézus kínos, ismétlődő kérdéseire válaszolni… úgy érzem, nem sok. Jézus háromszor egymás után kérdezi meg; szereti-e Péter őt, finoman emlékeztetve, hogy néhány hete még egy csütörtök éjjel egymás után háromszor is megtagadta őt, letagadva azt is, hogy ismeri. És minden válaszhoz feladatot is fűz, legeltetni és őrizni kell az Úr nyáját. A kérdés tehát Péter szívéhez, lelkéhez szól; jobban szereti-e Jézust Péter, mint másokat, vagy mások szeretik Jézust? Péter mindháromszor igennel felel, bár egyre szomorúbban, mert fáj neki, hogy az Úr kételkedik szavai őszinteségében és komolyságában. Ez a fájdalom azonban sokszor lesz a szolgálatban osztályrésze, mert sokszor nem fognak hinni az ő bizonyságtételében. Jézus kérdéseivel is edzi Pétert!

Mit üzen ez a jelenet nekünk? Bizony, Jézus számon tartja minden árulásunkat, de nem büntet érte, hanem szolgálatba állít. A szeretet fegyverével győz le és bíz meg, hogy vigyázzunk, tápláljunk olyanokat, akiket ő ránk bíz! Nézzünk hát ma friss pillantással mindenkire, akivel találkozunk: Ő az, akit Jézus ránk bízott, hogy tápláljuk, óvjuk és szeressük, és mindezt tegyük azért, mert szeretjük az Urat!

392. dicséret: Az egyháznak a Jézus a fundámentoma…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu