Napi ige és dicséret (2023. május 12.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Jelenések könyve 3. részének 20. verse:

Ímé az ajtó előtt állok és zörgetek; ha valaki meghallja az én szómat és megnyitja az ajtót, bemegyek ahhoz és vele vacsorálok, és ő én velem.

John R.W. Stott gondolatai: 

Jézus így szólt: “Ha valaki meghallja a hangomat, és kinyitja az ajtót, bemegyek ahhoz”. A döntés tehát rajtad múlik. Neked kell megtenned ezt a lépést. Senki más nem teheti meg helyetted. Hívő szülők, ismerősök, tanítók vagy lelkipásztorok megmutathatják ugyan az utat, de csakis a te kezed húzhatja félre a reteszt, nyomhatja le a kilincset. 

Ezt a lépést csak egyszer tehetjük meg. Amikor Krisztus belépett, akkor ő belülről el fogja reteszelni az ajtót, és be fogja zárni azt. Lehet, hogy valamilyen bűnöd miatt időnként felszorul a padlásra, vagy leszorul a pincébe, de ő azt a házat, amelybe egyszer belépett, sohasem fogja teljesen a sorsára hagyni. Senki sem ragadhat ki bennünket Jézus kezéből, semmi sem választhat el minket Isten szeretetétől.

Nem azt mondom, hogy ha behívod Krisztust az életedbe, azon nyomban tökéletes leszel! Szó sincs róla! Senki sem lesz tökéletes egyik percről a másikra. Igen, valóban egyik percről a másikra lesz belőled keresztyén, de nem érett keresztyén! Krisztus másodpercek leforgása alatt be tud lépni az életedbe, meg tud tisztítani és meg tud bocsátani neked, de ahhoz már egész életedre szüksége lesz, hogy átformáljon és a saját akarata szerint átalakítson. Egy ifjú párt néhány perc alatt összeházasítanak, de ahhoz, hogy az élet és az otthon zajos forgatagában a két erős akaratú ember teljesen összehangolódjék, valószínűleg évek hosszú sorára lesz szükség. Ehhez hasonlóan szinte pillana műve az, hogy Krisztusnak átadjuk életünket, az őhozzá való alkalmazkodás ezzel szemben folyamatos és egyre mélyülő.

Azután, ez a lépés tudatos és megfontolt. Ne várj természetfölötti, mennyből sugárzó fényre, vagy arra, hogy egyszer csak csodálatos érzelmi élményed lesz. Nem! Krisztus eljött a földre, és meghalt bűneidért. Eljött házad elé, megállta az ajtó előtt és zörget. Ennél többet már nem tehet. Most rajtad a sor: az Ő keze ott van a kopogtatón – most már a te kezednek kell a kilincs után nyúlni. 

457. dicséret: Ó, Jézus, árva csendben…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu