Napi ige és dicséret (2023. május 19.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 7 részének 11. verse:

A zsidók azért keresik vala őt az ünnepen, és mondának: Hol van ő?

Fodor Lajos lelkipásztor (Halmi) gondolatai: 

A kérdést azok teszik fel Jézus tanítványainak, akik lesik az alkalmat, hogy megfogják az Isten Fiát és halálra adják. Nem a Krisztushoz való ragaszkodás, szimpátia, szeretet kérdeztet; a bosszúvágy és a bennük lévő gyűlölet szavai ezek. Keresik azt, akit halálra szántak, de akit nem ismernek valójában. Eszembe villan a “forradalmi ” időszak egy pillanata. Amikor Temesváron áttört a “hallgatás fala”, az állami megbízottak egyike ezekkel a szavakkal rohant be a templomba: “Alig vártam azt a pillanatot, hogy elfoghassalak!”

Kérdezünk mi is, akik ismerjük az Isten Fiát. Mindig más szándékkal és mindig más iránnyal. Hol marad el az Isten Fia, hogy igazságot tegyen köztünk? Hol van Ő, miért késik? Azt ígérte, hogy el fog jönni, vissza fog térni. Miért nem jön már? – sürgetjük sokszor. Találkoztam olyan idősekkel, akik elmondják, hogy számukra teher az élet, már a puszta létezés is, naponta ők imádságaikban kérik, hogy jöjjön értük Jézus és vigye át a másik világba őket. Olyanokkal is találkozunk, akik kétkedve teszik fel a kérdést: Hol van Ő, mutassa meg magát nekünk?! Jeleket és csodákat várnak, akárcsak a zsidók. Szembe jönnek velünk az utcán olyanok is, akik rajtunk kérik számon Jézust. Színes világunkban, színesen hangzik ugyanaz a kérdés.

Ő mindig válaszol. “Ha ketten, vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, én ott vagyok közöttük”. “Én tiveletek vagyok minden napon, a világ végezetéig.” Ő ugyanakkor bátorít is: “Ne félj te kicsiny nyáj, mert tetszett a ti Atyátoknak, hogy néktek adja az országot”.

Van-e annyi hited, hogy a kapcsolat ne szakadjon meg egy pillanatra sem a te Megváltóddal?

165. dicséret: Itt van Isten köztünk…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A képek forrása:
hvg.hu