Napi ige és dicséret (2023. május 8.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 17. részének 4. verse:

Én dicsőítettelek téged e földön: elvégeztem a munkát, a melyet reám bíztál, hogy végezzem azt.

Oswald Chambers gondolatai: 

Jézus Krisztus halála Isten akaratának történelmi beteljesülése volt. Helytelen dolog, hogy Jézus Krisztust mártírnak tekintsük. Halála nem egy vele történt szerencsétlenség, amit meg lehetett volna akadályozni. Halála volt földrejöttének a célja.

Ha megbocsátásról beszélsz, ne arra építsd mondanivalódat, hogy Isten Atyánk, tehát megbocsát, mert szeret. Ez meghamisítja Jézus Krisztusnak Istenről adott kijelentését, feleslegessé teszi a keresztet és akkor a megváltás csak “sok hűhó semmiért”. Ha Isten megbocsátja a bűnt, egyedül Krisztus haláláért teszi. Másképpen nem tud Isten az embernek megbocsátani, mint Fia haláláért, és Jézus azért lett Megváltó, mert meghalt. “Látjuk, hogy Jézus… a halál elszenvedéséért dicsőséggel és tisztességgel koronáztatott meg” (Zsid. 2,9). A legmagasabb diadalének, amely valaha is fülébe zúgott a rémült világnak, ott hangzott el a kereszten: “Elvégeztetett!” (János 19,30). Az ember megváltásában ez az utolsó szó.

Bármi is homályosítja és kisebbíti meg Isten szentségét az Ő szeretetének helytelen beállításával, az mind meghamisítja azt a kijelentést, ami Jézus Krisztusban adatott. Soha ne támadjon benned olyan gondolat, hogy Jézus Krisztus szánalomból és könyörületből pártunkat fogja Istennel szemben, vagy azért lettünk átokká, mert együtt érzett velünk. Jézus Krisztus átokká lett értünk Isten akaratából (Gal. 3,13). Ennek az átoknak borzalmas jelentőségére ráeszmélve a mi részünk az, hogy elítéljük a bűnt; a szégyen és a bűnbánat Isten nagy irgalmának ajándéka. Jézus Krisztus gyűlöli a gonoszt az emberben és a Golgota fejezi ki ezt a gyűlöletét.

342. dicséret: Jézus, világ Megváltója…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu