Napi ige és dicséret (2023. március 17.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 10. részének 16. verse:

Más juhaim is vannak nékem, a melyek nem ebből az akolból valók: azokat is elő kell hoznom, és hallgatnak majd az én szómra; és lészen egy akol és egy pásztor.

Kovács Mátyás Péter lelkipásztor (Sándorhomok) gondolatai:

Az előző versekben Jézus a jó pásztor voltáról szól, aki Isten választott népe körében munkálkodik. Most azonban azt mondja, hogy nemcsak ez az akol létezik és nemcsak az a nyáj van, mely az Atya választott népe, és melyet neki tanítani, vezetni kell, hanem vannak még más juhai is az aklon kívül. És ezzel Jézus meghirdeti az ígéretes, reményteljes jövőt minden nép számára. Akkor, amikor még népe tagjaival is vitában van, látja és láttatja azt a jövőt, amikor nemcsak népe, hanem minden nép vele együtt lesz. És itt nagyon tömören, ugyanakkor világosan tudtára adja Jézus mindenkinek, hogy Istennek a megváltói munkája nemcsak egy népre redukálódik, hanem minden nép életében kiteljesedik. És ebbe én is beletartozom. Az a valaki, aki nem izraelita, aki lehet, hogy nem is a legjobb és legvallásosabb ember a világon, nekem is van egy ilyen pásztorom, aki egy közösségben, akolban akar engem is látni a többiekkel.

Felvetődhet a kérdés mi bennünk, hogy vajon Jézusnak ez a munkája sikeres lesz-e? Az igénk azt mondja, hogy “majd hallgatnak az én szómra.” Ez pedig arra utal, hogy bármennyire hihetetlennek és lehetetlennek tűnjön is, de ez a csodálatos együttlét létre fog jönni. Milyen nagy öröme lenne az Atyának, és mekkora áldás szállna még jobban a mi fejünkre, ha már itt ebben az életben egy közösségben lennénk Vele. Próbáljuk ezt megvalósítani életünkben! 

398. dicséret: Úr lesz a Jézus mindenütt…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu