Napi ige és zsoltár (2022. december 7.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: Az 52. zsoltár

Zsoltárok könyve, 52. zsoltár 10. verse:

Én pedig, mint zöldellő olajfa Isten házában, bízom Isten kegyelmében mind örökkön örökké.

Református énekeskönyv, 52. zsoltár 7. verse:

Én téged örökké dicsérlek, mert megtartál engem,
És a te nevedben remélek, míg lészen életem,
Mert jó a te híveiddel lakoznom örömmel.

Kovács Mátyás Péter lelkipásztor (Sándorhomok) gondolatai:

Nagyon aktuális kérdéssel foglalkozik az 52. zsoltár. Tapasztalni lehetett régen is, és napjainkban is, hogy az Istenben hívőket kiközösítik, rágalmazzák, hamis vádakat koholnak ellenük, vagy esetenként bántalmazzák is őket. Ilyen kereszttel nehéz élni és boldogulni. Ráadásul emellé még társul az is, hogy megfogalmazódik az emberben az, hogy a gonoszoknak mindent szabad, mindenben sikeresek, azok nem részesülnek büntetésben, az igazak, akik nap mint nap megpróbálnak Isten útján járni, azokról mintha elfelejtkezett volna még Isten is; életük sokkal nehezebb. Úgy gondolom, hogy a keresztyén embernek az esetleges lázadását nem szabad tovább folytatnia, mert Dávid meggyőződését kellene magára öltenie: hogy az a férfiú, aki nem Istenben bízik, hanem gazdagságának a nagyságában és erejében, az idő után megkapja a méltó jutalmát, és ki lesz szakítva az élők földjéből. Viszont az, aki Isten szerint él – Dávid örömmel mondja ezt – olyan, mint a zöldellő olajfa a templomkertben, mert azt gondozzák, ápolják. Ha szétnézünk világunkban, láthatjuk, hogy sok ember él abban, akik nem gazdagok, nem tartoznak nagy közösségekhez, talán még a nevüket sem ismerik sokan, de mégis gazdagok abban, hogy Isten kegyelme nap mint nap kiárad rájuk.

Hadd tegyek fel egy kérdést: Volt-e már abban részed, hogy Isten kegyelmében megmártóztál? Ha igen, akkor tudod azt, hogy milyen csodálatos érzés. Ha pedig nem, akkor itt az ideje elgondolkodni azon, hogy miért nem? Talán azért, mert nem engeded Őt közel magadhoz? Vagy azért, mert gonosz indulatok vannak jelen a szívedben? Vagy hamis vádakat sorakoztatsz fel? Folytatni lehetne a sort.

Ezen a mai napon mindannyian azért imádkozzunk, hogy áldani tudjuk az Ő szent nevét, mert oly sokszor, a bajban is és az örömben is megtapasztaltuk, hogy érdemes volt Isten jóságában reménykedni.

52. zsoltár: Mit dicsekedel gonoszságban…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu