Napi ige és zsoltár (2022. július 15.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 6. részének 18-20. versei:

18, És a tenger a nagy szél fúvása miatt háborog vala.
19, Mikor azért huszonöt, vagy harmincz futamatnyira beevezének, megláták Jézust, a mint jár vala a tengeren és a hajóhoz közeledik vala: és megrémülének.
20, Ő pedig monda nékik: Én vagyok, ne féljetek!

Nagy Róbert lelkipásztor (Apa) gondolatai:

Isten Igéjét komolyan vevő, hívő emberekről azt szokták mondani,, hogy álmodozók, olyanok, mint akik egy elképzelt mesevilágban élnek, távol a realitástól. Ez a vélemény azért nem helyes, mert maga a Szentírás sem hasonlítható egy mesekönyvhöz. Jó példa erre a mai történet, mely világosan elmondja, hogy az ember életére, még ha tanítvány is, rátörhetnek olyan viharok, melyek hatalmas erejükkel képesek megsemmisíteni.

Figyelemre méltó a mai ige-szakaszban az, hogy Jézus úgy közeledett a tanítványok felé, hogy közben a tenger zúg, morajlik és háborog. Valahogy ebben a történetben is azt várnánk, hogy mikor megjelenik Jézus, minden csendesedjen el, de nem ez történik.

Komoly üzenete van ennek! Mi is szeretnénk, hogy életünk minden napján ragyogóan süssön a nap, és fényárba borítva haladjunk célunk felé. De ez nem mindig adatik meg. Valami csodálatosabb adatik ennél. Van valaki, aki a háborgó vízen járni tud, aki az élet kiszámíthatatlan egyenetlenségei felett úrrá tud lenni. Jól jegyezd meg testvérem: a tenger háborgó marad, de Jézus Úr felette.

Az Ő szava nyugtasson meg, ha miközben olvasod e sorokat, háborog életed tengere: “Én vagyok, ne féljetek!” Én, aki a létet alkottam, aki a tengert és a szelet teremtettem, akinek hatalmam van a mindenség felett.

Olvastam egy festményről, melynek az volt a címe, hogy: Békesség. A festmény egy tomboló vihart ábrázolt, miközben a fa ágán egy parányi madárka vígan csiripelgetett. Kívánom, hogy te is ilyen légy: miközben minden erőddel küzdesz az elemekkel, vígan énekelj az Úrnak, aki azt mondja: “ÉN VAGYOK!”

125. zsoltár: Akik bíznak az Úr Istenben…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?