Napi ige és zsoltár (2022. június 29.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: A 10. zsoltár:

Zsoltárok könyve 10. zsoltár 17. verse:

A szegények kívánságát meghallgatod, oh Uram! Megerősíted szívöket, füleiddel figyelmezel.

Református énekeskönyv 10. zsoltár 9. verse:

Uram, tekintsd meg a nyomorultat,
A szelídeket kegyesen tartsd meg;
Vedd füledbe ő kiáltásukat,
Erősítsd szívüket, vigasztald meg…

Máthé Róbert lelkipásztor (Patóháza) gondolatai:

A Biblia lapjain a szegénység a szelídséggel és alázatossággal társuló jellemvonás. A kiemelt igevers eredeti szövegében is nem csupán anyagi értelemben vett szegényekről van szó, hanem szelíd, alázatos szívű emberekről, akikről azt olvassuk, hogy az Úr meghallgatja, megerősíti és figyel rájuk. Érdekes megfigyelni, hogy ez a 10. zsoltár milyen részletes jellemvonásokat ír a gonosz emberekről. A leírásból akár azt is érthetnénk, hogy a szegény alázatos ember kiszolgáltatottja az erőszakos, gonosz embereknek.

I. Elolvasva azonban ezt a 17. verset Isten szívünkbe akarja helyezni azt az áldott üzenetet, hogy ugyan sokszor tapasztaljuk, hogy fölöttünk hatalmaskodó emberek zsarnok-szerűen visszaélnek beosztásukkal, ideig-óráig tartó pozíciójukkal, hatalmukkal, mégsem vagyunk kiszolgáltatva senkinek, mert Jézus Krisztus megváltott tulajdonai vagyunk. Ez a zsoltár éppen azt tanítja, hogy Isten felkarolja, megszabadítja a gonoszok hatalmától az Ő alázatos szegényeit.

II. “A szegények kívánságát meghallgatod” – milyen jó ezt a bizonyságtételt nem csak elolvasni, hanem emlékezni azokra az élethelyzeteinkre, amikor valamit nagyon mély hittel kértünk Istentől, szabadulást, gyógyulást, segítséget, bűnbocsánatot és Ő megadta nékünk.

III. A Szentírás csodálatos üzenete, hogy Isten megerősíti a szívünket. Olykor kicsinyhitűen azt várnánk, hogy Isten mentesítsen bennünket minden nehézség, megpróbáltatás alól, mert mi az övéi vagyunk, és a sok imádságért, templomba járásért járhatna ennyi nekünk. Jézus Krisztus sehol sem ígéri, hogy az övéi életében kevesebb lesz a próbatétel, sőt kereszteket és szenvedéseket is ígér az övéinek. Mindezek mellé azonban azt is ígéri, hogy megerősíti életedet, szívedet.

Fogadd el ezt a csodálatos erőt Krisztustól!

10. zsoltár: Mire távozol tőlünk Úr Isten…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?