Napi ige és zsoltár (2022. november 18.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: Az 50. zsoltár

Zsoltárok könyve, 50. zsoltár 15. verse:

És hívj segítségül engem a nyomorúság idején, én megszabadítlak téged és te dicsőítesz engem.

Református énekeskönyv, 50. zsoltár 6.a verse:

Szükségben tőlem segítséget kérj,
Én megsegítelek, hogy engem dicsérj!

Nagy Róbert lelkipásztor (Apa) gondolatai:

Mindannyian tapasztaltuk már, hogy vannak az életünkben olyan pontok, amiket krízisként, vagy válságpontként szoktunk számon tartani. Olyan alkalmak ezek, amikor hirtelen, egyik pillanatról a másikra, vagy egyszer egy folyamat eredményeként minden a feje tetejére áll. Megkérdőjeleződik a jövő, életünk egy területére vagy egészére nézve, és úgy érezzük; inognak, recsegnek, ropognak a dolgaink.

A válsághelyzet minden esetben fordulópont is az ember életében, ugyanis ilyenkor eldől, hogy abból az állapotból sikerül-e valamilyen módon megerősödve, vagy legalábbis életképesen kikerülnie az embernek, vagy pedig összeroppan.

Mire figyelmeztet bennünket Isten igéje? Először is arra, hogy Isten mindenható, akié az egész föld. Nagyon szemléletesen beszél erről igénk, hogy még az egyes kis állatkákat, rovarokat is ismeri. Jól tudja, hogy hol, mi történik. Számon tart mindent és mindenkit. Rólad is tud! Neki van mondanivalója életed válsághelyzeteire nézve.

Arra biztat, hogy merjünk tőle segítséget kérni, de úgy, hogy a dicsőítés se maradjon el az életünkből. Ha megoldódnak gondjaink, nem annak köszönhető, hogy mi olyan bölcsek vagyunk, vagy, mert olyan jó kapcsolataink vannak, hanem annak, hogy Isten kivezetett a bajból. Ne magunkat, ne környezetünket magasztaljuk hát a kimenekedés után, hanem Istent, aki a szabadítást adta az életünkbe.

Kérj hát Tőle segítséget, Tőle, aki egyedül segíthet az igazi krízishelyzetekben, mert az életünk kilátástalan pontjain, amikor a legközelebb állók sem tudnak okosakat mondani, amikor ők sem tudnak minket megtartani, van megoldás, van segítség!

Isten azt kérdezi ma tőlünk, hogy elfogadjuk-e ezt a segítséget?

50. zsoltár: Az erős Isten, Uraknak Ura…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu