Napi ige és zsoltár (2022. október 29.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: A 44. zsoltár

Zsoltárok könyve, 44. zsoltár 24. verse:

Serkenj fel! Miért alszol Uram?! Kelj fel, ne vess el minket örökké!

Református énekeskönyv, 44. zsoltár, 12. verse:

De mi te éretted naponkint üldöztetünk e világ szerint;
Miként az ártatlan juhok, kik a mészárszékre valók.
Kelj fel azért, miért aluszol? És álmodból már serkenjél föl,
Támadj föl, és hatalmadból ments ki minket e nagy ínségből!

Rácz Ervin lelkipásztor (Erdőd) gondolatai:

Ameddig a Zsoltárok könyvét tüzetesebben nem olvastam, azt hittem, hogy a bibliai ember nem lázad, nem emeli fel szavát Isten ellen. Azután több zsoltárban, így ebben is, az őszinteséget és az emberiességet véltem felfedezni.

Egyrészt rájövök arra, hogy a Biblia tényleg az élet könyve, ahol nincsenek idealizálva a szereplők, másrészt bűn Isten ellen lázadozni, de a mélységben a kiáltás nehezen kontrollálható. Én pedig nem ítélem el azt, aki így kiált, hanem megpróbálom megérteni és a megoldást keresni.

“Miért alszol Uram?” – ezt kérdezték a háborgó tengeren a tanítványok is Jézustól. Ezt kérdezi az, aki úgy érzi, hogy magára maradt, szenved, nincs embere. Igaz, hogy az ördögre mondják azt, hogy nem alszik, de Istenre fokozottan igaz ez a megállapítás. Isten útjai valóban kifürkészhetetlenek, nem tudjuk, hogy milyen célja van azzal, hogy engedi a szenvedést, de egyet tudunk: aki Istent szereti, MINDEN (még a szenvedés is) a javára van. Hát szeresd Istent és tégy, amit akarsz!

Ha hétfő van, azt mondják, hogy ilyenkor nehezen indul be a gépezet, nehezen serken fel az ember. Istent nem kell ébresztgetni! Ő a VAGYOK, AKI VAGYOK, A VAGYOK, AKI LESZEK… Aki melletted leszek MA IS!

44. zsoltár: Hallottuk, Isten, füleinkkel…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu