Napi ige és zsoltár (2022. szeptember 8.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: A 35. zsoltár 

Zsoltárok könyve, 35. zsoltár 1. verse:

Perelj Uram a velem perlőkkel; harczolj a velem harczolókkal.

Református énekeskönyv, 35. zsoltár 1. verse:

Perelj, Uram, perlőimmel, harcolj én ellenségimmel,
Te pajzsodat ragadd elő! Én segedelmemre állj elő!
Dárdádat nyújtsd ki kezeddel, ellenségimet kergesd el!
Mondjad ezt az én lelkemnek: Tégedet én megsegítlek!

Máthé Róbert lelkipásztor (Patóháza) gondolatai:

A 35. zsoltár már az első versében perlőkről, harcolókról, ellenségekről ír.

  1. Felvetődhet bennünk a kérdés már az elején; hogy lehet a hívő embernek is ellensége. Szomorúan kell belátnunk, olykor megtapasztalnunk, hogy van a hívő embernek is ellensége. Fontos, hogy a hívő ember ne legyen senkinek az elvetemült ellensége, de neki azért az életben lesznek, sokszor épp a hitért és az evangéliumért, ellenségei. Dávid nem ellensége Saulnak, sőt bánthatná Sault, de nem teszi, Saul viszont halálra keresve üldözi Dávidot. Jézus Krisztus sem ellensége senkinek, Neki viszont nagyon is elszánt ellenségei voltak a farizeusok, akik keresztre juttatták. Az Ige megtanít arra, hogy te ne légy ellensége, rosszakarója, ítélője, elvesztője senkinek, de ennek ellenére a te életed nem lesz ellenség-mentes.
  2. A kiemelt vers arra is megtanít, hogyan viszonyuljunk ellenségeinkhez. Isten azt akarja, hogy emberi konfliktusaidat is bízd az Ő akaratára és gondviselésére. Az ellenségedet ne te akard legyőzni, megleckéztetni, megbosszulni; bízd az Istenre. Ezért kéri a zsoltáros az Urat, hogy Ő pereljen helyette. Perelni az eredeti szövegben szócsatát, igazság kivívást jelent. Konfliktusaink a legtöbbször csak a szavak szintjéig jutnak. Ne akard, hogy mindig a tied legyen a döntő, utolsó szó. Engedd, hogy Krisztus szava is hallatsszon, Krisztus szava határozza meg a te igazadat, és az Ige perel majd helyetted.
  3. A harc a tettlegességig fokozza a konfliktusok módját. Gonosz emberek olykor elgáncsolnak, és mindenféle rosszat is tesznek, nemcsak mondanak, hogy ártsanak neked. Ilyenkor se akard magadnak a bosszúállás jogát. Imádkozz és engedd, hogy Isten siessen a segítségedre!

35. zsoltár: Perelj, Uram, perlőimmel…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?