Napi ige és zsoltár (2023. augusztus 12.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai ószövetségi igénk: a 70. zsoltár

Zsoltárok könyve, 70. zsoltár 2. verse:

Isten, az én szabadításomra, Uram, az én segítségemre siess!

Református énekeskönyv, 70. zsoltár 1. verse:

Siess, ments meg, Uram Isten, mert benned bízom teljes szívvel,
Azért hamar légy segítséggel minden ellenségim ellen!
Akik törnek én életemre, mind megszégyeníttesenek;
Kik nyavalyámon örülnek, térjenek meg nagy szégyenükre!

Kovács Mátyás Péter lelkipásztor (Sándorhomok) gondolatai: 

Dávid, eme zsoltárnak a szerzője, menekül az őt fenyegetők elől. Visszaemlékezve az ő földi sorsára ez a kép többször is előjön: bujdosni, szaladni kell, hogy az életemet mentsem. Vajon milyen érzéssel lehet így élni? Arra kell ügyelnem és figyelnem, hogy mikor, honnan tör rám az ellenség. És ez lelkileg nagyon megviseli az embert. Nincs egy nyugodt percem. Lehet, hogy te is menekülsz valami, vagy valaki elől. Bujdosol egy számodra nem kedves személy elől, hogy ne kelljen szóba állni vele, vagy menekülni szeretnél a napi teendőidtől, mert azok annyira le tudnak fárasztani. Én úgy gondolom, hogy amennyiben ezt a menekülést, vagy szaladást egyedül tesszük meg, az valóban megviseli lelkünket is, de testünket is egyaránt. Dávidra figyelve azt láthatjuk, hogy ő Istenhez szalad, és őt kéri arra, hogy segítsen, hogy szabadítsa meg.

Az a valaki, aki így tesz, az rádöbben valamire. Arra, ami ebben a zsoltárban is észrevehető, hogy a menekülő, nem az ellenfelének halálát, pusztulását kéri Istentől, hanem azt, hogy szégyenüljenek meg, riadjanak vissza, érje őket gyalázat, hátráljanak meg. Ezek viszont olyan kérések, melyek a lélek területén végeznek változást. Gondolkozzunk el a mai nap azon, hogy vajon én, amikor ilyen helyzetbe kerültem, akkor Istentől ellenségeimre nézve mit kértem? Az emberi gonoszságot nem azzal kell megszüntetni, hogy valakinek a halálát kívánom, mert a bűn még így megmarad, hanem lelkére, szívére kell beszélni, hogy onnan az semmisüljön meg.

És azokról, akiken így segített az Isten, Dávid azt mondja, hogy magasztalni fogják az Úr nevét. Adja a Mindenható, hogy a mai nap végén mi is a szabadításért, a kegyelmi ajándékokért – melyeket Tőle fogunk kapni – magasztaljuk az Isten háromszor szent nevét!

70. zsoltár: Siess, ments meg, Uram Isten…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu