Napi ige és zsoltár (2023. március 22.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 16. részének 33. verse:

Azért beszéltem ezeket néktek, hogy békességetek legyen én bennem. E világon nyomorúságtok lészen: de bízzatok: én meggyőztem a világot.

Oswald Chambers gondolatai

Általánosan elterjedt az a vélemény, hogy a keresztyén élet ezt jelenti: megszabadulok a nehézségektől; pedig éppen a nehézségekben szabadít fel, és ez egészen más. “Aki a Felségesnek rejtekében lakozik, a Mindenhatónak árnyékában nyugoszik az, …nem illet téged a veszedelem” (Zsoltárok könyve 91. 1,10), ott ahol eggyé lettél Istennel.

Ha Isten gyermeke vagy, bizonyos, hogy lesznek nehézségeid, de Jézus azt mondja: Ne lepődj meg, ha jönnek! “E világon nyomorúságtok lészen, de bízzatok, én meggyőztem a világot” nincs miért félnetek. Az olyan emberek, akik megtérésük előtt méltóságon alulinak tartották, hogy bajaikról beszéljenek, újjászületésük után ügyefogyottakká lesznek, mert hibás elképzelésük van a szent emberről.

Isten nem ad nekünk győzelmes életet, hanem miközben győzünk, életet nyerünk. Az erőfeszítés az erő; ha nincs erőfeszítés, nincs erő sem. Kéred-e Istent, hogy adjon neked életet, szabadságot és örömöt? Nem adhatja meg, ha csak el nem fogadod az erőpróbát is. De amint bátran magadra veszed és szembenézel a nehézséggel, azonnal erőt is nyersz. Győzd le a gyávaságodat, tedd meg az első lépést, és Isten enni ad neked az élet fájáról, hogy legyen táplálékod. Ha fizikailag megerőlteted magad, kimerülsz; de a szellemi erőfeszítés által egyre több erőt nyerhetsz. Isten nem ad erőt holnapra vagy a következő órára, hanem csak ennek a percnek az erőfeszítéséhez. Az a kísértésünk, hogy a józan ész szemszögéből nézzük a nehézségeket. A szent akkor örül, amikor tele van nehézségekkel, mert olyan nevetségesen lehetetlen a megoldás mindenki másnak, – csak Istennek nem.

91. zsoltár: Aki a felséges Úrnak lakozik oltalmában…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu