Napi ige és dicséret (2023. április 17.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 20. részének 27. verse:

Azután monda Tamásnak: Hozd ide a te ujjadat és nézd meg az én kezeimet; és hozd ide a te kezedet, és bocsássad az én oldalamba: és ne légy hitetlen, hanem hívő.

Varga Botond lelkipásztor (Szatmár-Németi) gondolatai: 

Hétfő reggel van. Amíg a munkás hét teendőit rangsorolod, talán gondolataidban a tegnapi nap templomos gyülekezetét is végigpásztázod. Ki hiányzott? Vajon miért hiányzott? Hol volt, aki nem jött el az istentiszteletre? És ha ma találkozol vele, mit fogsz mondani?

Tamás sem volt ott a többiekkel, amikor Jézus megjelent. Neki más dolga akadt. Azon a napon, abban a pillanatban ő külön utakon járt. Nem tudjuk merre kószált, nem is lényeges. A hangsúly azon van: nem vett részt a közösségben, és el sem hiszi a bizonyságtételt. Amíg meg nem bizonyosodik a hír valódiságáról, neki ne meséljen senki feltámadásról, megjelenésről. És a tanítványtársak még ezek után sem rekesztik ki Tamást a közösségből. Együtt várnak, együtt készülnek az újabb találkozásra.

És megjelenik Jézus. Megjelenik mindnyájuknak és mindnyájukért. Hívőkért, és hitetlenekért egyaránt. Mert most Tamás az a századik, aki elkószált. Nélküle nem teljes a közösség.

Eljön a Feltámadott, megkeresi és megtalálja Tamást. Akkor is és ma is.

357. dicséret: Jézus, én bizodalmam…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu