Napi ige és dicséret (2023. július 25.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János apostol 1. levele 3. részének 18-20. versei:

18, Fiacskáim, ne szóval szeressünk, se nyelvvel; hanem cselekedettel és valósággal.
19, És erről ismerjük meg, hogy mi az igazságból vagyunk, és így tesszük bátorságosakká ő előtte a mi szíveinket.
20, Hogy ha vádol minket a szív, mivelhogy nagyobb az Isten a mi szívünknél, és mindent tud.

dr. Sarkadi Nagy Pál lelkipásztor gondolatai: 

Sok ember a lelki dolgokat nem veszi a szívére, hanem azokat nagyon felületesen kezeli. Testi állapota miatt sokkal nagyobb fájdalmat érez, mint a lelke miatt. Mit jelent ez? Azt, hogy Isten iránt teljesen közömbös és nem engedelmeskedik neki. Ha engedetlen is iránta, ez nem okoz benne nyugtalanságot.

Veszedelmes dolog a lelki dolgokkal ilyen könnyelműen bánni. Van Urunknak egy példázata, melyben a nagy vacsorára való meghívást a meghívottak olyan könnyelműen vették és kimentették magukat. De vannak olyanok, akik egy másfajta hibába esnek. Isten dolgait a szívükre veszik és állandóan méregetik magukat lelkiismeretük mérlegén. Ismét és ismét magukba néznek és félnek a lelkük komoly vizsgálatától. Mit szóljunk hozzájuk? Elítéljük őket? Így felelhetnénk: Igen és nem. Ne vádoljuk őket azzal, amit tesznek, mert helyesen cselekszenek. De intsük meg őket amiatt, amit nem tesznek.

Akik magukat vádolják, elfelejtik azt, hogy lelkiismeretük ítélőszéke nem a legmagasabb ítélőszék. Van egy másik ítélőszék, amely felette áll az emberi szívnek: Isten nagyobb, mint a mi szívünk és mindent tud. Vannak olyanok, akik azért szenvednek sokat, mert cselekedetüket nem viszik Isten ítélőszéke elé. Isten nagyobb, mint a mi szívünk. Ő megérti a mi helyzetünket és nem vádol minket.

270. dicséret: Légy csendes szívvel…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu