Napi ige és dicséret (2022. május 31.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 16. részének 23-27. versei:
23, És azon a napon nem kérdeztek majd engem semmiről. Bizony, bizony mondom néktek, hogy a mit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek.
24, Mostanáig semmit sem kértetek az Atyától az én nevemben: kérjetek és megkapjátok, hogy a ti örömetek teljes legyen.
25, Ezeket példázatokban mondottam néktek; de eljó az idő, mikor nem példázatokban beszélek majd néktek, hanem nyíltan beszélek néktek az Atyáról.
26, Azon a napon az én nevemben kértek majd: és nem mondom néktek, hogy én kérni fogom az Atyát ti érettetek;
27, Mert maga az Atya szeret titeket, mivelhogy ti szerettetek engem, és elhittétek, hogy én az Istentől jöttem ki.

Oswald Chambers gondolatai:

“Azon a napon az én nevemben kértek”, azaz az én természetem szerint. Nem “varázsige lesz a nevem nektek”, hanem “olyan bizalmas lesz a kapcsolatunk, hogy egészen eggyé váltok velem”. “Az a nap” – nem egy valamikor bekövetkező napot jelent, hanem azt a napot, ami itt van és most van! “Maga az Atya szeret titeket” – az egyesülés teljes és tökéletes. Urunk nem arra gondol itt, hogy életünkben nem lesznek bonyodalmak, hanem éppúgy, mint ahogyan Ő ismerte az Atya szívét és gondolatát, úgy emel fel minket is a Szentlélek keresztsége által azokra a mennyei helyekre, ahol kijelentheti nekünk Isten tanácsait.

“Amit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben…” . “Azon a napon” zavartalan lesz a kapcsolat Isten és a szent között. Éppúgy, mint ahogy Jézus mocsoktalanul állt az Atya jelenlétében, úgy minket is bele emelhet ebbe a kapcsolatba a Szentlélek keresztségének hatalmas erejével “hogy egyek legyenek, mint mi” (János 17.11).

“Megadja néktek”. Jézus azt mondja, hogy Isten elismeri imádságainkat. Micsoda kihívó felszólítás! Jézus feltámadásának és mennybemenetelének ereje és az elküldött Szentlélek az Atyával olyan kapcsolatba emelhet fel, hogy akkor már Isten tökéletes, szuverén akaratával egyet akarunk – szabad választásunkból -, mint ahogyan Jézus is egy volt vele. Ebben a csodálatos helyzetben – amelybe Jézus Krisztus helyezett, – imádkozhatunk Istenhez az Ő nevében, az Ő természete szerint, amit a Szentlélek ajándékozott nekünk, és Jézus ezt mondja: “a mit csak kérni fogtok az Atyától az én nevemben, megadja néktek” Jézus Krisztus fenséges lényét a saját kijelentésein át lehet kipróbálni.

379. dicséret: Emlékezzél, Úr Isten, híveidről…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?