Napi ige és dicséret (2022. november 3.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 5. részének 23-26. versei:

23, Azért, ha a te ajándékodat az oltárra viszed és ott megemlékezel arról, hogy a te atyádfiának valami panasza van ellened:
24, Hagyd ott az oltár előtt a te ajándékodat, és menj el, elébb békélj meg a te atyádfiával és azután eljövén, vidd fel a te ajándékodat.
25, Légy jóakarója a te ellenségednek hamar, a míg az úton vagy vele, hogy ellenséged valamiképen a bíró kezébe ne adjon, és a bíró oda ne adjon a poroszló kezébe, és tömlöczbe ne vessen téged.
26, Bizony mondom néked: ki nem jössz onnét, mígnem megfizetsz az utolsó fillérig.

Oswald Chambers gondolatai:

Nem lehet mennyország az, ahol egy kis sarok a pokolnak van fenntartva. Isten elhatározta, hogy tisztává, szentté és igazzá tesz téged; nem engedi meg, hogy egy percre is kibújj a Szentlélek felülvizsgálata alól.  Sürgetett, hogy jöjj azonnal az ítéletre, amikor Ő megítélt, de te nem tetted; így elkezdődött ellened a kikerülhetetlen per és most fogságban vagy és csak akkor szabadulsz ki, amikor kifizetted az utolsó fillért is. “Hát ez a könyörülő és szerető Isten?” – mondod. Ez a szeretet dicsőséges szolgálata – Isten oldaláról nézve. Istennek az a terve, hogy téged onnan tisztán, mocsoktalanul és szeplőtelenül hozzon ki; de azt akarja, hogy ismerd be azt a hajlamodat, ami kiderült rólad: hogy jogot formálsz magadhoz. Abban a percben, amikor kész vagy rá, hogy Isten megváltoztassa ezt a hajlamodat, az Ő teremtő ereje munkálkodni kezd. Amikor felismered Isten tervét, hogy helyes viszonyba akar állítani önmagával és embertársaiddal, abban a pillanatban az egész világmindenség végső határáig mindent igénybe vesz, hogy a helyes útra térítsen téged. Határozd el most: “Igen, Uram, meg akarom írni ezt a levelet még az éjjel; ki akarok békülni azzal az emberrel most.”

Jézus Krisztusnak ezek az üzenetei nem az értelemhez, hanem az akarathoz és lelkiismerethez szólnak. Ha csak értelemmel vitatkozol a Hegyi beszédről, eltompítod a szívedhez szóló felhívást.

“Csodálkozva kérdezem magamat, Isten útján miért nem haladok előre?” Fizeted-e adósságodat, amire Isten figyelmeztet? Tedd meg most, amit előbb-utóbb úgyis meg kell tenned. Minden erkölcsi felszólítás mögött ott van egy “kellene”.

270. dicséret: Légy csendes szívvel…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu