Napi ige és dicséret (2023. január 25.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 3. részének 1-3. versei:

1, Vala pedig a farizeusok közt egy ember, a neve Nikodémus, a zsidók főembere:
2, Ez jöve Jézushoz éjjel, és monda néki: Mester, tudjuk, hogy Istentől jöttél tanítóul; mert senki sem teheti e jeleket, a melyeket te teszel, hanem ha az Isten van vele.
3, Felele Jézus és monda néki: Bizony, bizony mondom néked: ha valaki újonnan nem születik, nem láthatja az Isten országát.

Cseri Kálmán lelkipásztor (Budapest-Pasarét) gondolatai:  (Újonnan kell születnetek: Ki az ember? – részlet)

(Nikodémus) egy nagyon vallásos, igényesen gondolkozó, képzett, művelt, tekintélyes, megbecsült, gazdag ember.

Annál meglepőbb, hogy egy éjszaka elmegy Jézushoz. Ahhoz a Jézushoz, aki Galileából származó rabbi, tanító, és minden és mindenki, ami és aki Galileából származott, az megvetett volt akkor, s aki – mivel mindenkinek a szemébe mondta az igazságot- egyre több ellenséget szerzett magának, és ekkor Jézust már gyanakodva nézte éppen a Nagytanács, és óva intettek mindenkit attól, hogy  Őt hallgassa, vagy Vele kapcsolatba kerüljön. Nagy bátorság kellett Nikodémusnak ahhoz, hogy elmenjen Jézushoz. És nagy oka lehetett annak, hogy kockáztatta még a hitelét is a kollégái előtt.

Mi lehetett ennek az oka? Mit várt ettől a találkozástól? Hiányzott valami az életéből, amit Jézustól remélt?

Jézus az első mondatával rámutat arra, hogy miért jött ez a főember. Nikodémusnak nincs békessége. Valami nyugtalanítja. Nem elégedett magával. Nincs bizonyossága. Nem tudja, hogy ha meghal, mi lesz vele. Nem tudja, hogy jó úton jár-e, s amikor erre az útra hív másokat, mint felelős tanító, akkor jót csinál-e? Nem tudja, hogy hányadán áll Istennel. Nincs igazi kapcsolata azzal az Istennel, akiről sok mindent tanít másoknak. És mivel igényes ember lelkileg és szellemileg, ez nyugtalanítja. Ez hozta őt Jézushoz.

Jézus azonban nem csak ezt a problémát leplezi le, mindjárt a választ is megadja rá, sőt nyújtja azt, ami hiányzik Nikodémus életéből. Azt mondja: szükséges neked is újonnan születned. Akkor lesz békességed, bizonyosságod, akkor tudod, hogy mi végre vagy a világon, és másokat is el tudsz igazítani. Szükséges újonnan születned. Az Istennel való személyes kapcsolatra van szükséged. Az Isten küldöttjével, Aki itt áll előtted, – itt még nem mondja ki Jézus, később a beszélgetés során beszél önmagáról Nikodémusnak – az Isten Küldöttjével kellene megismerkedned. Vele kell kapcsolatba kerülnöd. Látod, ilyen egyszerű. Jó hogy eljöttél, jó helyre jöttél. Itt van az, ami neked hiányzik. Csak el tudod-e fogadni, hogy erre van szükséged? Szükséges újonnan születned!

299. dicséret: Jézus hív, bár zúg, morajlik…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu