Napi ige és zsoltár (2022. augusztus 11.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai igénk: A 27. zsoltár

Zsoltárok könyve, 27. zsoltár 4. verse:

Egyet kérek az Úrtól, azért esedezem: hogy lakhassam az Úr házában életemnek minden idejében; hogy nézhessem az Úrnak szépségét és gyönyörködhessem az ő templomában.

Református énekeskönyv, 27. zsoltár 2. verse:

Hogyha táborral körülvennének is,
De mégsem félne semmit én szívem;
Ha szintén az ellenség közt volnék is:
Őbenne vetném mégis reményem.
Egy dolgot kívántam én az Úrtól,
Melyet még most is kérek nagy bízván:
Hogy lakhassam az Úrnak házában,
Míg e földön élek jóvoltából.

Varga Botond lelkipásztor (Szatmár-Láncos) gondolatai:

Jelen zsoltárunk Istenhez és az Ő templomához való ragaszkodással a mindenkori olvasó tudatát, szívét ragadja meg. Így történt ez azzal a zeneszerzővel is, aki dallamot komponált a 27. zsoltár-imádságra, és kórusművé formálta. Épp az otthoni gyülekezeti kórusban tanultuk, amikor egy Mennybemeneteli csendes napon holland kórus látogatott a csendességnek otthont adó gyülekezetbe, és a kórusmű magyar szövegének megtanulásával kedveskedtek a házigazdáknak. Füleltünk, ismerős volt a dallam, majd a refrénnél mi is bekapcsolódtunk: “Hogy lakhassam az Úrnak házában, Míg e földön élek jóvoltából.” 

Ez a vágy, amelyet megfogalmaz a zsoltáríró ugyanúgy hangzik héberül, magyarul, hollandul, vagy a földkerekség bármely népéről legyen szó: az a hely, ahol megnyugodhatok, ahol a testemet szaggató ellenségtől és a körülfogó tábortól sem kell félnem – az az Isten háza. A templom, amelyet sokszor utak fognak közre, hogy az induló és megtérő is betérjen oda.

Húsvét hétfő reggelén a mai szolgálatokra készülve felmerül bennünk: hányan érzik ma a vágyat, a hívó szót hányan hallják meg? Hány ember indul úgy, hogy ezt a felemelő és átölelő szeretetet kifejezze Isten háza felé? Lakhassam-nézhessem-gyönyörködhessem. Így induljunk ma is a harang szavára!

27. zsoltár: Az Úr Isten az én világosságom…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?