Napi ige és zsoltár (2023. február 20.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 7. részének 7. verse:

Kérjetek és adatik néktek; keressetek és találtok; zörgessetek és megnyittatik néktek.

John R. W. Stott gondolatai: (Hinni Jézusban: Az ember válasza – részlet)

Isten szólt. Isten cselekedett. Szavait és tetteit őrzi és magyarázza a Biblia. Mindez azonban csak történelmi dokumentum marad, ha nem ismerjük fel, hogy ezek után rajtunk a sor. Nekünk is kell tennünk valamit. Amit Isten mondott és tett a múltban, az a történelem részévé vált – de onnét át kell lépnie életünkbe: a múltból a jelenbe, a Biblia lapjairól a személyes tapasztalat világába! Isten szólt. Meghallottuk szavát? Isten tett valamit értünk. Javunkra vált ez már?

Egy valamire szeretnék rámutatni, mégpedig arra, hogy keresnünk kell Istent. Isten keresett bennünket, és még ma is keres. De nekünk is keresnünk kell Őt! Isten legfőbb kifogása az emberek ellen éppen az, hogy nem keresik Őt!

“Az Úr letekint a mennyből
az emberekre, hogy lássa,
van-e köztük értelmes, 
aki keresi az Istent.
Mindnyájan elfordultak tőle,
egyaránt megromlottak.
Senki sem tesz jót,
egyetlen ember sem.”

Jézus egyik legbiztatóbb ígérete az, hogy “keressetek és találtok”. Ha nem keresünk, találni sem fogunk. A pásztor addig kereste az elveszett juhot, amíg meg nem találta. Az asszony addig kereste elveszett pénzét, amíg meg nem találta. Mi miért akarnánk kevesebbel beérni? Isten vágya az, hogy az emberek megismerjék Őt, de csak azok fognak találkozni vele, akik keresik is.

14. zsoltár: A bolond így szól az ő szívében…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu