Napi ige és zsoltár (2023. július 8.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai ószövetségi igénk: A 68. zsoltár

Zsoltárok könyve, 68. zsoltár 20-21. versei:

20, Áldott legyen az Úr! Napról-napra gondoskodik rólunk a mi szabadításunk Istene! Szela.
21, Ez a mi Istenünk a szabadításnak Istene, és az Úr Isten az, a ki megszabadít a haláltól.

Református énekeskönyv, 68. zsoltár 10. verse:

Ellenségidet megbírod, köztük helyezvén hajlékod lakozol dicsőséggel.
Áldott legyen az Úr Isten, ki velünk ily nagy jól teszen, látogat kegyességgel.
Isten a mi segedelmünk, kegyesen lakozik velünk, őríz minket, népeit;
Halál és élet kezében, Ő az erős, örök Isten, megtartja ő híveit.

Nagy Róbert lelkipásztor (Apa) gondolatai: 

Olyan időszakról beszél ez a néhány vers, amikor nagyon nehéz volt a választott népnek a sorsa. Sok mindent megélt már ez a nép: az egyiptomi fogságot és az onnan való szabadulást, a pusztai vándorlás nehézségeit, a honfoglalás harcait, de a letelepedés után is sok minden próbára tette őket, de velük volt Isten és győzelmet adott nekik.

Milyen jó, hogy ezen áldások nemcsak Izrael fiaira vonatkoznak immár, hanem ránk is. Mi is tudnánk sorolni, hogy mennyi minden terhel bennünket, vég nélkül tudunk beszélni harcainkról, betegségről és gyászról, de vajon el tudjuk-e mondani azt is, hogy mindezekben a harcokban ki az, aki segített, ki az, aki elkészítette a kivezető utat?! A zsoltáros nem csak panaszkodik, de hálát is ad, hisz a hálaadás hozzátartozik Isten gyermekének életéhez. Valaki egyszer azt mondta az állandóan panaszkodó barátjának, hogy ha számba venné azt a sok áldást, amit eddig Istentől kapott, nem lenne ideje panaszkodni. Jó lenne megszívlelni nekünk is ezt a tanácsot.

Gondolkodj el ma azon, hogy mikor hagyta el utoljára ajkad a boldog felkiáltás: “Áldott az Úr!” Mikor volt csordultig a szíved igazi örömmel annak köszönhetően, hogy megtapasztaltad Isten naponkénti gondoskodását és szabadítását?!

Vedd hát észre Istennek hatalmát életedben. Adj hálát ma azért a hatalomért is, mely Krisztus keresztje mögött van, hosz ezáltal a hatalom által győzetett le a halál, melytől mindannyian félünk. Hirdesd a mai napon Isten hatalmát, fenségét, mely téged is kihoz a halálból Szent Fia által, ha hiszel benne!

68. zsoltár: Hogyha felindul az Isten…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu