Napi ige és dicséret (2022. december 20.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 8. részének 31-33. versei:

31, Monda azért Jézus a benne hívő zsidóknak: Ha ti megmaradtok az én beszédemben, bizonnyal az én tanítványaim vagytok;
32, És megismeritek az igazságot, és az igazság szabadokká tesz titeket.
33, Felelének néki: Ábrahám magva vagyunk, és nem szolgáltunk soha senkinek: mimódon mondod te, hogy szabadokká lesztek?

Simon Attila lelkipásztor (Tamásváralja) gondolatai:

E jelenlegi, vitakerülő korban igen hasznos látnunk, hogy Jézus Krisztus munkálkodása során igen sokszor vitázik. Erről tanúskodnak az ezt megelőző igerészek is. Vitába száll a benne hívő zsidókkal, mert nem az igazságot látják, hanem azt, aminek látására megtanították őket. Olyan dolgok felől vannak meggyőződve, amelyek köszönő viszonyban sincsenek az igazsággal. Jézus nem veszekszik velük, nem ordít rájuk, hogy miért nem azt teszik amit ő mond, hanem vitatkozik. Igyekszik meggyőzni őket arról, hogy az igazság az, hogy ha nem élnek az Ő beszédei szerint, nem mondhatják magukat tanítványoknak és esélyük sincs arra, hogy megismerjék az igazságot. Az igazságot, ami szabaddá teszi őket. Ez a szabadság nem más, mint félelem nélküli élet.

Mi is sokszor áltatjuk magunkat, mint ezek a zsidók, hogy “Ábrahám magvaként” mindent helyesen teszünk, mint Isten gyermekei. Jó az irány, helyes a cselekedet, időben megteszünk mindent, amit kell. Nincs mitől félni, az Atya megígért áldása a mienk. Köszönjük meg a mi Krisztusunknak, hogy vitába száll velünk is és azt hozza tudomásunkra:  “az igazság szabadokká tesz titeket”. “Én vagyok az út, az igazság és az élet…” (János 14,6).

Nélküle a bűn, minden félelmeink okozója, rabszolgái vagyunk, de Ő az igazság, aki megszabadíthat bűneinktől és így félelmeinktől is!

460. dicséret: Amint vagyok, sok bűn alatt…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu