Napi ige és dicséret (2022. július 23.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 6. részének 60. verse:

Sokan azért, a kik hallák ezeket az ő tanítványai közül, mondának: Kemény beszéd ez; ki hallgathatja őt?

Kovács Mátyás Péter lelkipásztor (Sándorhomok) gondolatai:

A 48. versben Jézusnak az egyik “én-mondása” olvasható: “Én vagyok az életnek kenyere.” Az ott lévők számára meg is magyarázza, hogy mit is kell érteni ezen a kijelentésen. Voltak, akik értetlenül álltak meg a kijelentése előtt, és ez a véleménynyilvánítás, amely itt a mai igében megszólal, már nem a népé, nem is a zsidóké, hanem azoké, akik Jézus tágabb tanítványi köréhez tartoztak: “Kemény beszéd ez…”

Olvasva a Szentírást, mindenki láthatja benne azt, hogy Istennek írott Igéje nemcsak bátorításról, vigasztalásról, örömhírek közléséről, vagy a lelkek simogatásáról szól, hanem amikor baj van, akkor nagyon keményen, szigorú határozottsággal inti meg a népét, kemény beszédet intézett feléjük. Amikor ezt így meghalljuk, akkor olyas valakire gondolunk, aki szigorú, durva, szívtelen. Igen, vannak a Bibliában olyan leírások, melyek Isten kemény, szigorú jellemvonásait írják le, de sohasem szívtelen. Mindig szeretetből teszi azt, amit tesz, vagy mond. Sokan mondják manapság is azt, hogy Isten szava kemény, és mivel az nem enged nagy mozgásterületet, inkább elfordulok tőle emiatt. Van, amikor pont ezekre a kemény beszédekre van nekünk szükségünk.

Másfelől a tanítványok itt arra értik ezt a kemény beszédet, hogy hihetetlen dolgokat mondott Jézus a kenyérrel kapcsolatban; hogy ez az Ő teste, aki ezt veszi magához, akkor Krisztus él bennünk. De ez meg hogy lehetséges? Nem tudják felfogni azt sem, hogy mit jelent az, hogy van földi, meg lelki táplálék! Erre értik, hogy kemény beszéd! Bizonyára sokakkal megtörtént már az, hogy számukra hihetetlennek tűnő dolgokról hallottak Istentől, és az is lehet, hogy nem is hittek soha ezekben. Kemény beszéd, bátor kijelentés mondanánk mi. Valaki ezzel kapcsolatban egyszer azt mondta, hogy ennek a beszédnek a befogadásához hitre van szükség. A mi hitünk megerősödéséért imádkozzunk a mai napon.

442. dicséret: Idvességünk, váltságunk, Jézus!…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?