Napi ige és dicséret (2022. július 29.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 4. részének 28-30. versei:

28, Ott hagyá azért az asszony a vedrét, és elméne a városba, és monda az embereknek:
29, Jertek, lássatok egy embert, a ki megmonda nékem mindent, a mit cselekedtem. Nem ez-é a Krisztus?
30, Kimenének azért a városból, és hozzá menének.

Nagy Róbert lelkipásztor (Apa) gondolatai:

Még elevenen él bennem gyermekkorom emléke, amikor szinte semmit nem lehetett kapni a boltokban. Mikor egy közeli üzletbe hoztak valamilyen élelmiszert, ami hiánycikk volt, szaladtunk, szóltunk a szomszédoknak is: jöjjetek, míg el nem fogy.

Ugyanezt teszi a samáriai asszony is a fenti igében, csak ő nem egy élelmiszert kínál, ami szükséges az életre, hanem magát az életet kínálja, beleharsogva annak a kisvárosnak légkörébe: jöjjetek, lássátok azt az embert. Itt kezdődik az igazi találkozás Krisztussal: otthagyja a korsót, ami szintén létfontosságú a tartalmánál fogva, és elmegy bizonyságot tenni arról, aki az élet vizét és eledelét hozta el számunkra.

Kedves olvasó, te találkoztál-e már Krisztussal? A vele való találkozás öröme elvitt-e embertársaidhoz? A samáriai asszonyra olyan lenyűgöző hatással volt Jézus, hogy elveszti a jelentőségét mindaz, ami azelőtt fontos és szükséges volt, Krisztus került az első helyre. Ha ez az asszony a korsókkal bajlódott volna, mire hazaér, már lehet, hogy Krisztus tovább ment volna, és az a sok ember nem találkozott volna vele. Ó, azok a korsók mennyire megakadályoznak bennünket. A magunk baja és elengedhetetlennek vélt dolgaink hány ember életében gátként szolgálnak, hogy megismerjék Őt. Tedd hát le a korsód ami akadályoz: a roppant elfoglaltságod, a betegséged, gyengeséged, önzőséged, közömbösséged, és engedd, hogy Krisztus legyen az első, s utána jöhet minden más.

Ha egy buszt lekésel, vársz egy kicsit, és jön egy másik. Ha egy örömöt késel el, eggyel kevesebb örömöd lesz az életben, ha a boldogságot szalasztod el, elhibázol 30-40 évet, de ha a Vele való találkozásról marad le valaki, akkor lekési az életet, az örök életet. Siessetek hát, mert hamar lejár!

196. dicséret: Mondjatok dicséretet…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?