Napi ige és dicséret (2022. június 28.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 18. részének 29-30. versei:

29, Kiméne azért Pilátus ő hozzájok, és monda: Micsoda vádat hoztok fel ez ember ellen?

30, Felelének és mondának néki: Ha gonosztevő nem volna ez, nem adtuk volna őt a te kezedbe.

Erdei-Árva István lelkipásztor (Szamoskóród) gondolatai:

A fellázadt zsidók Jézus Krisztust a helytartó Pilátus elé viszik. A szándékuk nyilvánvaló volt; Jézus halálát akarták. Ezzel tisztában volt Pilátus is, aki viszont, mint később kiderül, nem látott benne semmi bűnt. Azonban kötelessége volt kivizsgálni az ügyet. Minden ilyen kivizsgálásnál az első kérdés az, hogy mi a vád? A sértett fél ilyenkor – általában – felháborodottan válaszol: gyilkolt, lopott, verekedett, csalt…. Az igéből azt látjuk, hogy Pilátus kérdésére nem érkezett ilyen válasz, sőt a feleletből kiderül, hogy nincs olyan vád Jézus ellen, amiért kimondhatnák felette a halálos ítéletet.

Néha velünk is megtörténik, hogy bizonyos emberek felett ítéletet mondunk, megbélyegezzük őket nem létező vádak alapján. Gyakori eset, hogy az évek óta egymással nem beszélő haragosok már azt sem tudják, hogy mi is valójában az egymás iránti ellenséges érzület kiváltó oka. Ha pedig rákérdezünk, valami ahhoz hasonló választ kapunk, mint egykor Pilátus: nem lehet vele kommunikálni, egyszerűen rossz ember vagy rosszindulatú, gonosztevő és így tovább.

Jézus a hegyi beszédben arra tanít minket, hogy: “Ne ítéljetek, hogy ne ítéltessetek” (Máté 7,1.). Hagyjuk mások szemében a szálkát, míg a sajátunkban talán gerenda van.

Istenem add, hogy ne ítéljek –
Mit tudom én, honnan ered,
Micsoda mélységből a vétek,
Az enyém és a másoké,
Az egyesé, a népeké.
Istenem add, hogy ne ítéljek.
(Reményik Sándor: Ne ítélj)

205. dicséret: Ne szállj perbe én velem…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?