Napi ige és dicséret (2022. május 3.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk; Máté evangéliuma 6. részének 6. verse:

Te pedig a mikor imádkozol, menj be a te belső szobádba, és ajtódat bezárva, imádkozzál a te Atyádhoz, a ki titkon van; és a te Atyád, a ki titkon néz, megfizet néked nyilván.

Oswald Chambers gondolatai:

Jézus nem mondta, hogy “álmodozz titkon Atyádról”, hanem ezt: “imádkozz titkon a te Atyádhoz”. Az imádkozáshoz akaraterő kell. Miután beléptünk titkos kamrácskánkba és bezártuk az ajtót, a legnehezebb imádkozni. Nem tudjuk összpontosítani figyelmünket, és ide-oda kalandozó gondolataink megzavarnak. A nagy harc azért folyik, hogy legyőzzük belső szétszórtságunkat. Uralkodnunk kell gondolatainkon és egész akaratunkat az imádságra  kell összpontosítanunk.

Legyen külön helyünk az imádkozásra. De amikor oda megyünk, mintha a legyek bántanának: “Ezt meg azt meg kell tenned!” Zárd be az ajtót! Csak így lehetsz titkon csendben, ha szándékosan becsukod az ajtót minden érzés és kedélyhullámzás elől és Isten előtt vagy. Ő titkon van és titkot néz. Nem úgy, mint mások, vagy ahogyan mi magunk nézzük magunkat. A csendességben lehetetlen Istenben kételkednünk; nagyobb bizonyosságunk van felőle, mint bármi másról. “Atyátok titkon van” és sehol másutt” – mondja Jézus. Ezen a titkos helyen látod meg, a dolgok megszokott folyásában is, hogy Isten mindig ott van. Szokd meg, hogy mindent Istennel beszélj meg. Ha nem tanulod meg, hogy a felébredés első pillanatában tágra nyisd az ajtót és beengedd Istent: akkor egész nap hamis vágányon halad a munkád. De nyisd csak tágra az ajtót előtte, imádkozz hozzá, aki titkon van, és minden látható cselekvésed is magán hordja majd Isten jelenlétének ismertetőjegyét.

457. dicséret: Ó Jézus, árva csendben…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?