Napi ige és dicséret (2022. október 22.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 11. részének 2. verse:

Az a Mária volt pedig az, a kinek a testvére Lázár beteg vala, a ki megkente vala az Urat kenettel és a hajával törlé meg annak lábait.

Varga Botond lelkipásztor (Szatmár-Láncos) gondolatai:

Lázár feltámasztásának történetében szinte végig fő helyen szerepelnek a testvérek. De, ha még mélyebbre nézünk, észrevesszük: ez a család, a Mária, Márta és Lázár alkotta közösség, más mint a többi. Nem félnek kérdezni, nem szégyellik a hitüket kimutatni, nem rettennek vissza a szent perlekedéstől. És mindezt úgy, hogy közben mélyül a hitük!

A kezdőgondolat, amellyel János felvezeti az újabb csodát; egy testvéri, hívő gesztusról szól. A 12. rész elején arról olvasunk: Mária drága nárdus olajjal megkeni Mestere lábát, hajával pedig szárazra törli. Hála mindazért, amit Megváltója a testvérért tett, akit a halálból, a legyőzhetetlennek hitt elmúlásból visszahozott.

Máriára figyeljünk. Arra a lánytestvérre, aki más mint Káin, más mint József bátyjai, aki a Jézus Krisztus szeretetében megtisztult testvéri érzelemmel tud viszonyulni a másikhoz. Mert mellette minden megváltozik, még az a testvéri irigység is, amely sokszor egész lényünket kitöltő erőként hatalmasodik el rajtunk.

Lehet ilyen testvérnek is lenni. Szeretnél ilyen testvér lenni? Szeretnéd, ha így viszonyulna hozzád is a testvéred? Jézushoz kell menni, hozzá kell vinni a magad, családod, szeretteid, a testvéred életét. Mert új életre kelti.

227. dicséret: A mi szívünk csak te hozzád, Jézus…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?