Napi ige és dicséret (2022. október 5.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 13. részének 37-38. versei:

37, Monda néki Péter: Uram, miért nem mehetek most utánad? Az életemet adom éretted!
38, Felele néki Jézus: Az életedet adod érettem? Bizony, bizony mondom néked, nem szól addig a kakas, mígnem háromszor megtagadsz engem.

Oswald Chambers gondolatai:

Néha nem érted, miért nem teheted azt, amit szeretnél. Ha Isten üres terület elé állít, ne kezdd el beépíteni, hanem várj. Az üres térség rendeltetése talán az, hogy megtanítson téged arra, mit jelent a megszentelődés, de jöhet a megszentelődés után is, hogy megtanítson arra, mit jelent a szolgálat. Ne vágj elébe Isten vezetésének! Ha a legkisebb kétely merülhet fel benned, akkor nem Ő vezet. Ha kétséged támad: – ne tedd meg.

Lehet, hogy eleinte világosan felismered Isten akaratát – pl. hogy szakíts meg egy barátságot vagy üzleti kapcsolatot, és határozottan úgy érzed; Isten akarja, hogy megtedd; de sohase cselekedj ennek az érzésednek az alapján. Ha mégis megteszed, olyan nehézségekbe sodródsz, hogy évekig sem lábalsz ki azokból. Várd ki Isten idejét, majd Ő bánat és csalódás nélkül véghezviszi. Amikor Isten gondviselő akaratával kapcsolatos kérdés forog fenn, várj az Ő keze intésére.

Péter nem várt Istenre: előre kigondolta, honnan jöhet a kísértés; de nem onnan jött, ahonnan várta. “Az életemet adom éretted” . Péter kijelentése becsületes volt ugyan, de tudatlanságból fakadt. Jézus így felelt neki: “Bizony, bizony mondom néked, nem szól addig a kakas, mígnem háromszor megtagadsz engem”. Ő mélyebben ismerte Pétert, mint Péter önmagát. Nem követhette Jézust, mert nem ismerte saját magát; nem tudta, mire lesz még képes. Természetes odaadásunk nagyon jó lehet arra, hogy odavonzzon Jézushoz, és hogy megéreztesse velünk az Ő csodálatos voltát, – de ez még nem tesz tanítvánnyá. A természetünkből fakadó – így, vagy úgy, – de mindig megtagadja Jézust.

512. dicséret: Szólj, szólj hozzám, Uram…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?