Napi ige és zsoltár (2023. szeptember 12.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Júdás apostol (nem az Iskáriótes) levelének 10. verse:

Ezek viszont káromolnak mindent, azt is, amit nem ismernek; amit pedig oktalan állatok módjára ösztönösen ismernek, abba belepusztulnak.

dr. Sarkadi Nagy Pál lelkipásztor gondolatai:

Júdás két dolgot mond azokról, akik a gyülekezetet támadják. Bírálnak mindent, amit nem értenek.Mindent, amit még nem tapasztaltak meg, értéktelennek tekintenek. Életükben nincs hely a lelki dolgok számára. Ez érthető is, mert a “lelki dolgok lelkiképpen ítéltetnek meg” (1Kor 2,14). Nincs lelki ítélőképességük és ezért vakok és megvetnek mindent, ami lelki.
De közben megengedik maguknak, hogy megrontsák őket azok a dolgok, melyeket értenek. Amit értenek, a testi indulatok parancsai, ezekben osztoznak az állatok indulataival. Az állatok életét is meg nem fékezett indulatok, ösztönök irányítják. A tévtanítók testi életet élnek és tanításukat ez a testi élet határozza meg.

A szomorú az, hogy az ember nem születik a lelki dolgok iránti érzék nélkül, de ezt az érzéket a bűn miatt elvesztette annyira, hogy számára a lelki dolgok megszűnnek létezni. Az ember elvesztheti képességét, melyet soha nem használ. Ha valaki egy életen keresztül vonakodik Istenre hallgatni, egyszer eljön az idő, amikor már nem fog tudni rá hallgatni. Az ilyen emberek támadása érte Júdást.37. zsoltár: Ne bosszankodjál…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu