Napi ige és dicséret (2022. május 11.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 10. részének 32-34. versei:

32, Valaki azért vallást tesz én rólam az emberek előtt, én is vallást teszek arról az én mennyei Atyám előtt;
33, A ki pedig megtagad engem az emberek előtt, én is megtagadom azt az én mennyei Atyám előtt.
34, Ne gondoljátok, hogy azért jöttem, hogy békességet bocsássak e földre; nem azért jöttem, hogy békességet bocsássak, hanem hogy fegyvert.

Oswald Chambers gondolatai:

Ne legyen soha részvét benned az iránt a lélek iránt, aki arra a következtetésre késztetne, hogy Isten keményszívű. Isten sokkal gyengédebb, mint ahogy elképzelni tudnánk. Újra meg újra lehetőséget ad nekünk arra, hogy durvaságunkra kimutathassa gyengédségét. Ha valaki nem tud eljutni Istenhez, ez azért van, mert valami rejtegetett dolgát nem akarja odaadni. Mondja ugyan: “Elismerem, hogy rosszat tettem, de eszembe sincs odaadni azt, mint ahogyan eszembe sincs, hogy repüljek”. Lehetetlen az ilyen esetben részvéttel lennünk: olyan mélyre kell hatolnunk, míg rátalálunk az evangéliummal szembeni ellenkezés és neheztelés gyökerére. Sok ember kéri Isten áldását, de nem akarja elviselni, ami elevenébe vág.

Ha Istennek veled is így kellett tennie, akkor neked, mint az ő szolgájának, kíméletlenül állhatatosnak kell lenned ezen a vonalon. Vágj bele mélyen a gyökérig, különben nem lesz gyógyulás. Úgy vésd be elméjükbe üzenetedet, amíg végre lehetetlen lesz elmenekülniük az elől, hogy magukra alkalmazzák. Közelítsd meg őket ott, ahol vannak, míg rá nem ébrednek, mi hiányzik nekik, aztán állítsd szembe életükkel Jézus Krisztus mértékét. Ezt mondják majd: “Soha nem lehetünk ilyenek.” Akkor vésd beléjük: “Jézus Krisztus mondja: ilyennek kell lennetek.” – “De hogy lehetünk ilyenek?” “Nem lehettek addig, amíg meg nem nyeritek a Szentlelket.” (Lukács 11.13.)

Fel kell ébresztenünk a szükségérzetet, mielőtt szó lehetne arról, hogy az evangélium segíthetne rajtuk, Emberek ezrei Isten nélkül is boldognak érzik magukat ezen a világon. “De ha boldog és igaz voltam addig is, akkor miért jött Jézus egyáltalán?” Mert az a fajta boldogság és békesség rossz talajon termett. Jézus Krisztus eljött, hogy kardélre hányja mindazt a békességet, ami nem a vele való személyes kapcsolatra épült.

273. dicséret: Az Úr Istent magasztalom…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?