Napi ige és dicséret (2023. június 27.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: Máté evangéliuma 6. részének 24. verse:

Senki sem szolgálhat két úrnak. Mert vagy az egyiket gyűlöli és a másikat szereti; vagy az egyikhez ragaszkodik és a másikat megveti. Nem szolgálhattok Istennek és a Mammonnak.

John R.W. Stott gondolatai: 

További magánügyek, amelyek felett Jézus Krisztus átveszi az uralmat, amikor életünket átadjuk neki, a pénzünk és az időnk. Jézus gyakran beszélt a pénzről és a gazdagság veszélyéről, és erre vonatkozó tanítása bizony elég nyugtalanító. Néha egyenesen úgy tűnik, mintha azt ajánlotta volna tanítványainak, hogy tegyék pénzzé mindenüket, azt pedig osszák szét. Egész biztos, hogy egyesektől ma is ilyesmit vár. Legtöbb követőjének azonban inkább belső elhatárolódást, mint szó szerinti szétosztást parancsol. Az Újszövetség nem állítja, hogy a tulajdon önmagában véve bűnös.

Krisztus azonban elvárja, hogy övé legyen az elsőbbség, ne pedig az anyagi gazdagságé, ugyanúgy, mint ahogy Ő előbbre való családunknál is.Nem szolgálhatunk Istennek és a Mammonnak. Helyes hozzáállásunk az anyagi dolgokhoz mutatkozzék meg abban, hogy pénzünkkel lelkiismeretesen bánunk, és nem vagyunk sem költekezők, sem fukarkodók. A pénzünk már nem a miénk, csak mi kezeljük Isten megbízásából. A mai világban, amikor a gazdagság és a szegénység közti szakadék egyre szélesedik, és amikor a keresztyén missziói munkát súlyosan visszaveti a megfelelő anyagi támogatás hiánya, meg kell tanulnunk bőkezűen és fegyelmezetten adakozni.

Az időbeosztás manapság mindenkinek gondot okoz. Ha valaki megtér, akkor ezen a téren is új fontossági sorrendet kell felállítania. Ha valaki például egyetemre jár, akkor tanulmányai a legfontosabb teendők közé fognak tartozni. Akármi is a foglalkozása, a hívő embert úgy ismerjék, mint aki szorgalmas és becsületes. De a munka nem minden. Úgy kell beosztani napjainkat, hogy bibliaolvasásra és imádkozásra is jusson idő. Azután ott van a vasárnap, az Úr napja, amelyet maga Isten rendelt arra, hogy imádjuk Őt, hogy kipihenjük magunkat, és hogy közösségünk legyen lelki testvéreinkkel. Ezt a napot felhasználhatjuk arra is, hogy lelki tartalmú könyveket olvassunk, és hogy szolgáljunk a keresztyén közösségben, vagy környezetünkben.

Ha tehát el akarjuk hagyni a bűnt, ha hátat akarunk fordítani önmagunknak, hogy Krisztusnak éljünk, akkor mindezt szem előtt kell tartanunk.

434. dicséret: Vezess, Jézusunk, s véled indulunk…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu