Ft. Berkesi Sándor, Karnagy úr, Tanár úr, a Debreceni Református Kollégium Kántusának karnagya – olvasói levél

Tiszteletes Uram!

Hálásan köszönöm kedves visszajelzését az ausztriai Attila királyunk szoborcsoportja témájában.
Küldöm még Pap Gábor Professzor tartalmas beszélgetését eltorzult történelemszemléletünkről.

Tisztelő szeretettel,
BS

EZ VALÓBAN ÉRDEKES… – ATTILA HUN KIRÁLY AUSZTRIÁBAN…

Miért hallgat a magyar média erről?

Alsó-Ausztriában, a Duna melletti Tulln városában, mindössze 25 km-re Bécstől található ez a 2005-ben felavatott grandiózus Attila szoborcsoport emlékmű!
A középkori német udvari irodalom germán mondakörre épülő egyetlen fennmaradt népszerű hősi eposza, a Nibelung-ének szerint Attila, a hun vezér Tullnban fogadta a Passauból hajón érkező menyasszonyát, a germán gót fejedelmi családból származó Krimhildát, vagyis Ildikót.

(A történészek részéről valószínűsíthetően ő volt Attila harmadik fő felesége, aki mérget csepegtetett a nagy hun vezér fülébe, így végzett vele.
Tettét alátámasztaná, hogy a gót származású asszony később is a hun birodalom ellen fordult, és a gótokat segítette velük szemben.)

A szoborcsoportban balról, a Passau felől érkező Krimhildát Rüdiger von Bechelaren, Osterland őrgrófja és az énekben említett két másik lovag kíséri.
Jobbról, Hunnia felől Attila, aki mögött testvére, Buda, s a hun udvarban száműzetésben élő Dietrich von Bern és Gibich hercegek állnak.
A sort Attila fia, a kis Aladár (Ellák) zárja.
Ha a német nyelvkultúrájú osztrákoknak annyira jelentős e történelmi találkozás, hogy grandiózus emlékművet emeltek az utókornak.. akkor mi, magyarok, akik a hunok utódai vagyunk és történelmünkben, mondáinkban őrizzük örökségüket, miért nem büszkélkedünk vele?
Miért nem tudott róla a magyar közvélemény, társadalom?
Miért nem szerveztünk 15 éve buszos diákkirándulásokat, turistacsoportokat a szomszédos ország közeli történelmi emlékegyüttesének megtekintésére?
Még ennél is fontosabb kérdés, itthon miért nem emelt a Magyar Országos Kulturális és Történelmi Bizottság hasonló szoborcsoportot Attila hun fejedelmünk tiszteletére?

Rf

KÖSZÖNJÜK Ft. BERKESI SÁNDOR TESTVÉRÜNKNEK, A KÁNTUS KARNAGYÁNAK, IGEI DOLGOZATUNK HŰSÉGES TÁMOGATÓJÁNAK

Vélemény, hozzászólás?