„A hamis bíró” /Szent Lukács evangéliuma 18:1-8/

Magyar Testvéreim!

Kőrösfői Református templom

Peter Bruegel híres flamand festőtől kérdezte meg egy főúri lakomán az elegáns hölgy, – „Szánom, hogy képein aratókat, krumpliszedőket, szegény kétkezi munkából élő parasztembereket látok, ez bizonyára összefügg a nehéz gyerekkorával?” Válasz: „Igen, küzdelmes életem volt, árván nevelkedtem. Juhokat legeltettem napszámban, de volt közöttük egy szamár is, éppen olyan volt társadalmuk mint ez itt, – mutatott körbe – csak annyiban különbözött, hogy közöttük volt szeretet és szolidaritás…!!!”
Ezt mondta Jézus: „Volt egy városban egy bíró, aki az Istent nem félte, az embereket pedig nem becsülte. Élt abban a városban egy özvegyasszony is, aki gyakran elment hozzá, és azt kérte tőle: Szolgáltass nekem igazságot ellenfelemmel szemben.”
Lukács evangélista e görög műveltségű, foglalkozása szerint orvos-történész, csodálatos, és mély társadalmi-szociális érzékenységről valló példázatok sorát hagyta reánk örökül evangéliumában.
A hamis bíró valóságos személy volt, akinek hatalmával került szembe a kiszolgáltatott, védtelen özvegyasszony valami ügyben.
Ismerjük ezeknek a fajtáját, tempóját, szokásait. Itt vannak közöttünk, foglalkozásukat tekintve lényegtelen is. Lehet politikus, bróker, újgazdag, média mogul, ügyvéd, újságíró, menedzser, egyházi karrierista, naplopó, vagy szimplán senki.
Közös vonás bennük, hogy Istent nem félik, az embereket pedig nem becsülik. E két kárhozatos tulajdonság következik egymásból. Isten őrizzen egy ilyen „felépített termék” kezébe esni. Korunk futószalagon termeli, és már csak azt látjuk, hogy valami elveszett és eltörött végleg.
Az özvegyasszony kitartása, elszántsága, imádsága lassan meghozta gyümölcsét. Jártában-keltében felnézett a sok százéves templomra, fiatornyára, bástyáira, eszébe jutottak a Bánffyak, a régi Kalotaszeg, és ez erőt adott neki. Akkor még nem volt ilyen hitvány a világ és az erkölcs, az igen igen, a nem pedig nem volt.

Nézzük meg az építészet és a hit eme remekművét, mely vigyázza a Vlegyászó szerepében a régi hitet, a régi Kalotaszegen, pompás magyarok között!!!
Körösfő Református Templom

A bíró egy ideig nem volt rá hajlandó fogadni, de azután azt mondta magában: „Ha nem is félem az Istent, és az embereket sem becsülöm, mégis, mivel terhemre van ez az özvegyasszony, igazságot szolgáltatok neki, hogy ne járjon ide, és ne zaklasson engem vég nélkül.”
Öreg nénének nincs politikai, katonai, gazdasági hatalma és befolyása az eseményekre, és mégis közel kerül a megoldáshoz ügye. Hisz az igaz Istenben, és hisz az igazságban, vagyis igazában.

Valaki azt mondta nem régen: „Jó a románoknak, nem csak Erdélyt kapták meg, hanem van egy Kövesi Laura nevű ügyészük is, aki bárkit börtönbe csukat, ha hűtlenül bánt a közpénzzel, hazai vagy EU. forrásból lopott. Nálunk hány új börtönt kellene építeni még, ha itt dolgozna? – hisz a meglévők túlzsúfoltak beilleszkedésre képtelen emberekkel”
Ismerősöm látása prófétai volt, hiszen az EU Bizottságai több szűrőn meghallgatva az Európai Unió Ügyészségének Legfőbb Ügyészévé fogják kinevezni a szép magyar hölgyet!
De mivel is érdemelte ki ezt a rendkívül magas elismerést? Őrködött Romániában a jogállamiság, és a közpénzek felett 500 munkatársával. Nemzetiségi hovatartozás nélkül indított eljárást miniszterelnökök, szenátorok, polgármesterek, tanácsosok, pópák, püspökök ellen, ha felmerült a gyanú. A korrupció vádja megállt minden esetben, így börtönbe is kerültek.

Nézzük meg Laura Codruta Kövesi fotóját!

Nézzük meg a videó klipet, amit Beregsurányban őrizetbe veszi a TEK a PÉNZ-ÜGY-ŐRÖKET!

A hamis bíró valóságos személy volt, és mégis szimbólumává vált az istentelen-embertelen világ erkölcsi nihiljének. Terhére van az ügyfél, a munka, úgy általában minden.
Mivel hozzászokott a jóléthez, minden erkölcsi aggály nélkül vesz ki a közösből. A 40 év kádári világa szinte még buzdított is a felelőtlen gazdálkodásra és lopásra, aztán az elmúlt 30 év vadkeleti kapitalizmusa végleg megszórta a mezőnyt.
Öreg néne is valóságos személy, aki keresné az igazát, de nincs hova fordulnia. Ő csak dolgozott, téeszben, varrodában, kórházban, iskolában, gazdagéknál, multiéknál, és lőn 280 euró nyugdíja.

Bogár László professzor mondta, hogy a XX. sz. legnagyobb közgazdásza József Attila volt, és ha élne, mit mondana arra, hogy 2018-ban 1978 szintjén él az átlag magyar, és a gengszterváltáskor „kirántottak 240 Milliárd USA dollárt off-shorba?”, vagy 8 év alatt hogy lehet az ország leggazdagabb embere egy gázszerelő 400 Milliárd Ft. vagyonnal?
Azt már nem tudjuk meg soha, hogy József Attila mit mondana ezekre, de egy művészi szép versét örökbe hagyta reánk. Áldalak, búval vigalommal. Olvassuk el!

Áldalak búval, vigalommal,
féltelek szeretnivalómmal,
őrizlek kérő tenyerekkel:
buzaföldekkel, fellegekkel.

Topogásod muzsikás romlás,
falam ellened örök omlás,
düledék-árnyán ringatózom,
leheletedbe burkolózom.


Mindegy szeretsz-e, nem szeretsz-e,
szivemhez szívvel keveredsz-e, –
látlak, hallak és énekellek,
Istennek tégedet felellek.


Hajnalban nyujtózik az erdő,
ezer ölelő karja megnő,
az égről a fényt leszakítja,
szerelmes szivére borítja.

Igéből, hogy Krisztus Urunk mit mondott tanítványainak e példázat nyomán:
„Halljátok, mit mondott a hamis bíró! Vajon az Isten nem szolgáltat-e igazságot választottainak, akik éjjel-nappal kiáltanak hozzá?”
Az özvegyasszony példája arra tanít ma bennünket, hogy hűségesnek kell maradnunk hitünkben, állhatatosnak kell lennünk imádságainkban, becsületben kell élnünk mindhalálig. Nagy keservesen még a gonosz bíró is szolgáltatott igazságot, mennyivel inkább fog a mi Igaz Mennyei Atyánk!

„Az izraeli főügyész bejelentette, vádat emel Benjamin Netanjahu miniszterelnök ellen.Avichai Mandelblit főügyész hónapok óta fontolgatta, hogy a kormányfő korrupciós ügyei miatt megteszi ezt a lépést. Elhatározásában feltehetően megerősítette, hogy az izraeli legfelsőbb bíróság csütörtökön visszautasította a Likud párt kérelmét, hogy a főügyész a választásig ne emeljen vádat.

Április 9-én előrehozott parlamenti választások lesznek Izraelben. Határozottan kijelentette, hogy még a voksolás előtt előterjeszti az indítványát. Avichai Mandelblit azonban nem a politikába akart beavatkozni, még ha a látszat ennek ellenkezőjére utal is. Azt mondta, számára az igazság a legfontosabb, és ezért nem várhat indítványával addig, amíg lezajlik a voksolás. Csakhogy lépésének akár az is lehet a következménye, hogy a kormányfő pártja, a jobboldali Likud – amelyet korábban biztos befutónak tekintettek – a számba jöhető koalíciós partnereivel sem lesz képes többséget összekovácsolni. Így két magyar ősökkel bíró politikus, a centrista Jair Lapid és Beni Ganz centrista jellegű politikai tömörülése kísérelheti meg a kormányalakítást, ugyancsak koalícióban. A vádemelésnek tehát súlyos következményei lehetnek. Az izraeli választók számára az alkalmasság legfontosabb kritériuma a biztonság garantálása, amire egy meggyanúsított politikus aligha a legmegfelelőbb.

A Benjamin Netanjahu elleni vádak egyike szerint a kormányfő és felesége drága ajándékokat fogadott el egy izraeli születésű hollywoodi milliárdos producertől, és egy ausztrál üzletembertől. A szivarok és pezsgő értékét, átszámítva mintegy 80 millió forintra becsülik. A vád szerint ez bizalommal való visszaélés.  A másik ügyben – a vád szerint – egy izraeli újság kiadójának a kormányfő  felajánlotta, hogy kedvezőbb cikkekért cserébe segít stabilizálni a lap helyzetét, az egyik médiaversenytársával szemben. Az újság kiadóját vesztegetéssel, Netanjahut pedig itt is a bizalommal való visszaéléssel vádolják.

A harmadik vádpont – vesztegetés – szerint az egyik telekommunikációs társaság főrészvényese arra utasította a tulajdonában lévő híroldalt, hogy pozitív média visszhangot teremtsen Netanjahu és családja számára. Cserébe a cég a trösztellenes törvények tiltása ellenére vásárolhatott meg egy  műholdas kábelszolgáltatót.

A kormányfő minden vádpontban ártatlannak vallja magát. A vádemeléssel sújtott miniszterelnöknek nem kötelező lemondania. A Knesszet, a parlament felkérheti ugyan erre, de ezt sem kell figyelembe vennie.”

Forrás: nepszava.hu

A legkisebb fiú balladája!

Tisztelet és köszönet az egészségügyben dolgozóknak, akik áldozatos munkájukat minden körülmények között végezték és végzik mind a mai napig.
Hivatástudatuk, és fáradhatatlan szolgálatuk hálára kötelez bennünket.
A Jó Isten áldja a Kárpátia zenekart, kik a nemzet lelkiismereteként gyönyörű és igaz dalokat alkotnak magunkfajtákról magunkfajtáknak.

Kárpátia: Kis fehér virágok. Hallgassuk meg a dalt!

Mohácsi László
tiszteletes úr

Debrecen-Józsa, 2019. március 2.

A képek forrásai:
hu.printerest.com
mek.oszk.hu

Vélemény, hozzászólás?