Napi ige és dicséret (2022. szeptember 15.)

Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész
Nt. Hegedűs Lóránt, református lelkész

Kedves Testvérek!

Mai újszövetségi igénk: János evangéliuma 9. részének 1-3. versei:

1, És a mint eltávozék, láta egy embert, a ki születésétől fogva vak vala.
2, És kérdezék őt a tanítványai, mondván: Mester, ki vétkezett, ez-é vagy ennek szülei, hogy vakon született?
3, Felele Jézus: Sem ez nem vétkezett, sem ennek szülei; hanem, hogy nyilvánvalókká legyenek benne az Isten dolgai.

Király Lajos lelkipásztor (Batiz) gondolatai:

Az egyik angliai klinikán olyan vizsgálatokat végeznek az áldott állapotban lévő asszonyokon, melyek számtalan rendellenességet felfedezhetnek a magzat fejlődésében, és adott esetben azokat orvosolhatják. Mondanom sem kell, hogy több ezer eurós elemzésekről van szó, melyeket – akik tehetik – igénybe is vesznek, az édesanya álma ugyanis az, hogy egészséges gyermeknek adjon életet. A történetben szereplő vak ember szülei korábban hasonló váradalomban éltek és reménykedtek: egészséges gyermeknek adni életet. Aztán megszületett egy vak csecsemő. Gyógyíthatatlan. Szegény családból származhatott, hiszen koldulásból tartotta el magát.

Az ószövetségi hit szerint a betegség a bűn következménye, melyet a körülötte élők meg is említenek. Látták benne a bűnt vagy annak következményét, de egy dologra bizonyosan nem gondoltak: Istennek vele is lehet CÉLJA és TERVE. Fontos az, hogy Jézus meglátja, pontosabban másként látja ennek az embernek az életét, mint mások.

A vak koldus Isten bizonyságtevőjévé válik. Jézus nem az okát, hanem a célját keresi a dolgoknak. Isten előtt nincs tartalmatlan és céltalan élet. Vannak olyan emberek, akik azon fáradoznak, hogy hasonlóan lásd életedet: botorkálj a sötétségben, ne bízzál se magadban, sem másokban. (Ebben a legnagyobb mester maga a Sátán). Néha dobnak feléd egy kis alamizsnát, de jobban érzik magukat, ha a földön maradsz. El akarják hitetni veled: SENKI VAGY. Jézus erre azt mondja: másképp látom életedet, célom van veled. Ma azt mondja neked: csak légy türelemmel, hamarosan jövök és meggyógyítalak, elmondom tervemet veled kapcsolatban. Közel vagyok… Koldusból a Király fiává teszlek.

165. dicséret: Jöjj mondjunk hálaszót…

Áldás, békesség: Hegedűs Lóránt

A kép forrása:
hvg.hu

Vélemény, hozzászólás?