Adelaidei Magyar Értesítő

Nem csak a módszerváltás óta vándoroltak ki Magyarországról emberek külföldre. Megtörtént ez régebben is. A kivándorlás ténye ugyanaz, kimentek: az okok viszont nem azonosak. Ma a pénz, a „kaland” vonzza az embereket külföldre. Régen többnyire kikényszerültek a magyarok, az üldöztetés késztette őket.
Nem szándékom most a valós okok tárgyalása!
Amit viszont megemlítek, hogy sajnos a mostani kivándorlók gyakran elfelejtik, mit jelent magyarnak lenni. Megelőzvén a felesleges vitákat, elismerem: vannak azért jócskán, akik nem feledik.

Magyarok élnek hát a világ szinte minden szegletében, egy kontinensnyi országban, Ausztráliában is!

Egy közösséget említenék most meg, az adelaidei magyarokat.

Ausztráliába már az I. majd később a II. világháború idején vándoroltak ki magyarok. Ezt követően 1956-os forradalom és szabadságharc vérbe fojtása után indult több hullámban egy szebb jövő reményében sok honfitársunk az ötödik kontinensre.
1970-es években a Délvidékről menekültek magyarok, majd a 80-as években Erdélyből.
Később is sokan érkeztek Ausztráliába magyarok, de a fő cél már a meggazdagodás reménye volt. Ez utóbbiak nem igen keresték a helyi református közösséggel a kapcsolatot.
A kint élő magyarság több városban alapított református egyházközösséget: Melbourne, Sydney, Adelaide, Perth.

Az adelaidei közössége havi rendszerességgel jelentet meg egy kiadványt: Adelaidei Magyar Értesítő címmel, melyben (2019. októberi kiadásában) számos írás mellett Farkas Sándor főszerkesztő úrnak köszönhetően, megjelent Mohácsi László tiszteletes úr 2019. október 5-i dolgozata is: „Semmi halálra vagy fogságra méltó dolgot nem tett ez az ember” /Apostolok Cselekedetei 26: 31/

Tisztelt Farkas Sándor főszerkesztő úr!

Több mint hat éve tartó munkánk elismerésének tartjuk, hogy egy ilyen neves, magyarságát nem feledő közösség kiadványában is megjelent Laci bácsi Aradi vértanúkról írt igehirdetése!
Netszószékünk szinte egyedül álló, mivel az ige hirdetésének ehhez hasonló hazafias formája nem ismert a számtalan hasonló témájú oldalon.
Mindig örömmel olvastuk, hogy az Önök Lapja missziói küldetést tölt be Ausztrália, Tasmánia, Új-Zéland, Japán és Dél-Amerika valamennyi országának magyar közösségei felé.

Nagyon szépen köszönjük, hogy lehetőséget kapott tiszteletes úr tanítása, az Igei útravaló, amit minden hazafinak ajánlunk a jövőben is!

Tisztelettel:

Kerecsenyi Tibor
Igei útravaló hazafiaknak oldal szerkesztője

Vélemény, hozzászólás?